Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktuelno

Srpska ulica među 50 najlepših na svetu: drvored koji je oduševio planetu

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Divna ulica, okružena zelenim drvećem, proglašena je za jednu od najlepših na svetu i nema ko ne bi želeo da prošeta ovde. Ovo divno mesto nalazi je ni manje ni više nego u Srbiji, tačnije u Kikindi...

Izvor: Foto: Kikinda-kikinda.blogspot.

Ugledni internet sajt Arhitektura i dizajn (www.architecturendesign.net), koji može da se pohvali sa čak 12 miliona pregleda nedeljno, uvrstio je kikindsku Ulicu generala Drapšina na 22. mesto 50 najlepših ulica sveta. Ovu ulicu krasi prelep i gust drvored zbog kojeg je i dospela na listu najlepših ulica sveta "natkrivenih" drvećem i cvećem.

VIŠE:Čudesna breskva: umetnik stvorio hibridno drvo od 40 različitih plodova

Za neočekivan uspeh kojim se ovih dana svi Kikinđani diče, najzaslužiji je autor Nebojša Tatomirov (21) student treće godine informacionih tehnologija - inženjerstvo Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu. Mladi Kikinđanin kaže za Kurir da mu već nekoliko dana osmeh ne silazi s lica zbog nenadanog uspeha, i da čestitke stižu sa svih strana:

- Silno sam se iznenadio kad me je prekjuče drugar pozvao telefonom, pitajući kad ću ga častiti zbog fotografije. Mislio sam najpre da se radi o nekakvoj šali. Objašnjavajući mi s druge strane žice na šta misli, već sam bio kompjuterom tražeći interner sajt ArhitekturaiI dizajn. Šok, neverica, ponos, radost. Tim redosledom smenjivala su se osećanja kad sam ugledao svoju fotografiju ulice Generala Drapšina, i saznao da se nalazi na 22. mestu pedeset najlepših na svetu - u dahu priča Nebojša.

Description: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Software:Adobe Photoshop CS2 Windows Created: 2007:08:06 17:23:40
Izvor: Foto: Kikinda-kikinda.blogspot.

Na sajtu su, inače, objavljene fotografije ulica iz Grčke, Italije, Španije, SAD, Nemačke, Brazila, Rumunije… Kuriozitet je da su se na listi našla samo dva grada iz eks Jugoslavije - Kikinda i Podgorica. Prelepa fotografija najlepše kikindske ulice nastala je prošlog jula sasvim slučajno:

- Nekim drugim poslom slučajno sam se zadesio u delu ulice Generala Drapšina. Prizor zelenog tunela kroz koji leti može da se probije tek koji zračak vrelog sunca, bukvalno me je opčinio. Sliku sam stavio na svoj fejsbuk profil i web stranu jednog lokalnog portala. Spletom sudbine, pola godine kasnije, zavredila je da dobije baš veliki publicitet-priznaje Nebojša.

Mladi kikindski fotograf kaže da voli da fotograviše sve što je lepo:

- To se prvenstveno odnosi na modele, potrete, ali i pejzaže. U moru negativnih informacija kojima mediji daju primat, srećan sam što je i jedna lepa stvar izazvala ovakvu reakciju čitalaca - zaključuje Nebojša. Drvored u ulici Generala Drapšina posađen je posle Drugog svetskog rata i ima oko 389 stabala, I to najviše američkog koprivića.

Tekst: Saša Urošev

Izvor: Kurir

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...