Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktuelno

Anturijum je otporan i lak za negu

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

U proleće možete da razmnožite veće primerke anturijuma. Njegovi nesvakidašnji cvetovi daće ton egzotike svakom stanu, a važno je da saksiju ne postavite na direktno sunce.

Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je ono što anturijum ili flamingo cvet čini interesantnim?
Lj. Veljković: Atraktivni su njegovi jarkozeleni blistavi listovi koji dugo traju, kao i intenzivna boja cveta i njegov nesvakidašnji izgled.

Koliko traju cvetovi?
Lj. Veljković: Uz dobru negu i optimalno stanište, i do tri meseca. 

Za koji vrstu se mušterije najčešće opredeljuju i šta se može očekivati od ove biljke?
Lj. Veljković: Flamingo cvet (Anthurium) spada u egzotične biljke. Mušterije najčešće kupuju Anthurium andraeanum i Anthurium scherzerianum. Obe vrste su otporne i lake za negu.

Kakvo stanište odgovara anturijumu u saksiji?
Lj. Veljković: Temperatura u sobi treba da je 16 °C, da je vlažnost vazduha veća i da je svetlo. Ne sme biti na direktnom suncu.

Koji su najvažniji saveti za negu?
Lj. Veljković: Zalivajte vodom sobne temperature bez krečnjaka, ali izbegavajte preteranu vlagu supstrata. Kada je toplo, orosite listove. Stabljiku na kojoj se nalazi precvetali cvet treba da odsečete pri zemlji.

Da li možemo sami da razmnožimo anturijum i kada je najpogodnije vreme za to?
Lj. Veljković: Veće primerke možete razdeliti u proleće. Ožilite reznice listova, najbolje ispod folije i u zemlji čija je temperatura 25 – 30 °C.

Ljiljana Veljković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i zaposlena je u Upravi za zaštitu životne sredine Republike Srbije

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...