Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Terasa

Kasne letnje cvetnice: kako da podmladite purpurnu ehinaceu

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Busenove ove dragocene biljke možete podeliti u jesen ili u proleće, s tim što u jesen treba i saseći sve precvetale izdanke do same zemlje. Ehinacei će naročito prijati ako joj dodate što zreliji kompost.

Izvor: Foto: Shutterstock

Karakteristike

Poreklo: Severna Amerika.
Rast: uspravan bokor, jake cvetne stabljike.
Visina: 70–100cm.
List: jajast, gruba hrapava površina na takođe hrapavim stabljikama.
Cveta: od jula do septembra.
Cvet: nalik venčiću sa tamnim, ispupčenim središnjim delom.
Osobenosti: magično privlači leptire.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da podmladite fikus

Stanište i nega

Zemlja bogata hranljivim materijama i umereno vlažna, kao i sunčano mesto dovode purpunu ehinaceu do vrhunskog rezultata.U obzir dolaze i polusenovita staništa, ali onda će biljka formirati manje cvetova.

Primena

Zbog svog markantnog izgleda pupavica se može saditii pojedinačno. Ova kasna letnja cvetnica odličan je partner zvezdanu, jediću, zlatnoj rutvici ili ukrasnim travama.

Igra boja

Klasične sorte su vatrenocrvene boje cvetova. Ali u međuvremenu su se pojavili i varijateti u beloj i žutoj boji. Potpuno spektakularno pojavila se nova generacija pupavica: „Sundown” u narandžastoji „Sunset” u boji lososa.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da podmladite perunike

Savet

Ukoliko purpurnu ehinaceu odmah posle cvetanja skratite na nekoliko centimetara, produžićete joj životni vek. Iz godine u godinu biljka sve ređe cveta i njen rast je usporen. Ovde pomaže kura podmlađivanja: Izvadite busen i razdelite ga – na svakih 4–5 godina. Najbolje vreme je proleće.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...