Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Terasa

JESENJE CVEĆE: ljupki sedum za vašu terasu

Autor Ana Dodig
Autor Ana Dodig

Biljka sedum, poznatija u svetu pod imenom "jesenja radost" cveta sitnim, ljupkim cvetovima u ružičastoj boji. Kako vreme odmiče, ružičasta boja dobija posebnu smeđu notu koja se savršeno uklapa s nijansama drvene ograde ...

Izvor: Foto: Shutterstock

Jesen je idealno vreme za uživanje na terasi, a najlepše septembarske i oktobarske tonove u vašim žardinjerama doneće šarmantni, nežni sedum. Ova biljka skromnog rasta iz familije Crassulaceae podseća, u najlepšem periodu cvetanja, na mekani, svetlozeleni tepih ukrašen prekrasnim, ružičastim sitnim cvetovima.

PROČITAJTE JOŠ:  Najlepše jesenje perene: hrizanteme, rudbekije, suncokret, helenijum...

Sedum, čiji naziv potiče od latinske reči "sedo", što znači "sedeti" i odnosio se prvobitno na vrste biljki koje su uspevale na stenama ili zemljanim međama. U porodici postoji više od 500 podvrsta od kojih je veliki broj vrsta žbuna, perena, poluzimzelenih i listopadnih biljki.

PROČITAJTE JOŠ: Šta je malč i kako da ga upotrebite u bašti za dekoraciju i zaštitu leja sa cvećem

Ova jesenja lepotica se savršeno kombinuje uz zimzelene biljke i perene koje cvetaju kasno poput zvezdana (aster) a može da poraste do 60 santimetara. Preporučuje se da je zasadite u umereno plodnoj i suvoj zemlji, neutralnoj ili alkalnoj i da je držite na suncu, okrenutu ka južnoj strani.

Izvor: Foto: Shutterstock

Nakon cvetanja, sedum treba skratiti da bi zadržao oblik ili ga ostaviti sa cvetnim pupoljcima da prezimi. Tokom zime sedum vegetira, odnosno delovi biljke koji su nad zemljom odumiru a koren ostaje aktivan u zemlji. U proleće se preporučuje da je podelite i razmnožite. Zanimljiv podatak je da se sedum koristi i u lekovite svrhe i to najviše kod upale uha.

Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Izvor: Foto: Shutterstock

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...