Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreativno i lepo

Kapije i zidovi od kamena: prirodan dizajn za vaše dvorište i baštu

Autor Jelena Davidovic
Autor Jelena Davidovic

Mesečeva kapija, valoviti zidovi i čudesni neobični otvori i oblici od kamena uklopiće se u svaku baštu! Pogledajte ove prelepe kamene tvorevine...

Izvor: Foto: Promo / Kata Phusin Design

Mesečeva kapija (na engleskom, “Moon Gate” jeste ulaz u baštu u obliku kruga, koji predstavlja i prolaz za pešake i spada u tradicionalne arhitektonske elemente kineskih vrtova. 

Mesečeve kapije imaju različita spiritualna značenja koja se temelje na svakom kamenu koji je ugrađen u ovo umetničko delo, mada značenje zavisi i od oblika kapije. 

Najviši deo kapije, takozvani "krov" predstavlja polumesec Kineskih leta, dok svaki kamen koji gradi "krov" ima talisman. 

Građenje ovih kapija koristi se kako bi se ulaz u  bogate vrhove najviše klase kineskog društva učinio što lepšim i prijemčivijim. 

Ovaj arhitektonski proizvod integrisao se i u bermudsku kulturu (u kasnom 19. veku), a veruje se da će mladencima prolazak kroz Mesečevu kapiju doneti sreću u braku. 

Osim što će ova kapija pružiti originalan izgleda vašoj bašti, u istoj ćete imati i "živi simbol" koji će vas podsećati da se iznad Zemlje nalazi Mesec, odnosno na neprestani ciklus koji se odvija između života i smrti. 

Ovaj arhitektonski izum spada u najdrevnije građevinske metode. Prvo je neophodno da napravite drvenu konstrukciju koja će vam pomoći da kamenje rasporedite tako da formira kružnicu, ali će i držati celu kapiju dok se ne utemelji. Potom oko drvene konstrukcije uz pomoć maltera "lepite" kamen po kamen. Kao finalni produkt imaćete ram koji će uokvirivati pogled na  vašu baštu i moći ćete da uživate u živoj slici koja će u svakom godišnjem dobu izgledati potpuno drugačije.  

Mesečeva kapija koju vidite na slici u tekstu nastala je da bi se odala počast osnivačici farme “Bluberi” farme u Njujorku, Rejčel Skriptor. 

Izvor: Foto: Promo / Kata Phusin Design

U galeriji slika pogledajte i detalje umetničkih dela Džefa Firoa koji je stvorio pravi pokret korišćenja čvrstih materijala pri stvaranju jedinstvenih projekata. Uživaćete...

Tekst: Jelena Davidović

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...