Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreativno i lepo

ZAŠTO JE KLEMATIS OMILJENI CVET BAŠTOVANA: sve o sadnji i negovanju čarobnog klematisa (FOTO GALERIJA)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Kao da su raznobojne zvezde osvojile baštu - tako klematis oduševljava baštovane svakog leta, a evo kako se neguje!

Izvor: Foto: Profimedia

Ako se leti uželite pahulja i zvezda, zasadite čaroban cvet klematisa u bašti i on će vam ispuniti sve želje, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Dobar start za vaš klematis

Klematis se sadi od marta do maja ili na jesen, a potrebno mu je sunčano stanište, zaštićeno od vetra i sa zemljištem bogatim hranljivim materijama. Kao potpora za penjanje mogu da posluže drveni ili žičani špalir, a možete je posaditi kao nisku cvetnicu ili da napravite neki zanimljiv aranžman od većeg kamenja u podnožju novog klematisa.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se razmnožava klematis

Klematis treba redovno zalivati, a kada listovi počnu da blede znaćete da je biljci potrebno više vode. Ova biljka mora pravilno da se oreže. Treba voditi računa i o ujednačenom prihranjivanju biljke. Prilikom izbora sorte važno je imati na umu i kakvo stanište namenjujete dotičnom klematisu. Preporučujemo malo dublju sadnju (2 do 5 cm).

PROČITAJTE JOŠ: Stručno orezivanje klematisa

Klematis je omiljen kod baštovana zbog zanimljivog oblika, raznih boja i vrsta, ali i zbog predivnog mirisa koji se širi baštom celog leta. 

Naročito su popularne sorte šumskogklematisa sa velikim listovima (Clematis heracleifolia i Clematis tubulosa). Postoje i klematisi koji imaju intenzivan miris vanile (na primer klematis terniflora "Robusta", klematis triternata "Rubromarginata", klematis montana "Alexander" i "Pink Perfection"). Miris klematisa tangutica “Lambton Park” podseća na kokosov orah

Kliknite OVDE da listate galeriju čarobnog klematisa!

Izvor: Foto: Profimedia

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...