Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

Lekoviti Ginkgo biloba je među najstarijim živim vrstama: kako da razmnožite ginko reznicama

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Ginko se može razmnožiti putem semena, generativno, ali i mladim reznicama - evo kako!

Izvor: Ginkgo biloba, foto: Profimedia

Rođen u Kini, ginko je među najstarijim živim vrstama drveća na planeti. Upotreba ekstrakta lista ginka počela je još u tradicionalnoj kineskoj medicini pre 50 000 godina, a po fosilnim ostacima zaključuje se da je postojala čak pre 150 miliona godina. 

PROČITAJTE JOŠ: Razmnožavanje begonija reznicama

Danas je ginko jedan je od najpopularnijih suplemenata i koristi se za terapiju poremećaja cirkulacije i poboljšanje memorije, što su i kasnije potvrdila naučna istraživanja.

Izvor: Ginkgo biloba, foto: Profimedia

Ginko se može razmnožiti putem semena, generativno, što je i najčešći način. Ali možete ga razmnožiti i mladim reznicama u proleće (februar-mart). Uzmite vrhove mladih grančica onda kada se razviju prvi listovi.

Reznice treba da budu dugačke 15-20 centimetara. Pobodite ih u supstrat, koji dobijate mešavinom treseta i peska (u razmeri 1:2). Mlade reznice treba da držite negde u hladovini i da cele godine održavate vlažnost zemljišta. Početkom sledeće vegetacije, kad prođe opasnost od mraza, sadnice se polako aklimatizuju ako su bile u stakleniku i možete ih preneti u rasadnik. Kod ožiljenih reznica naziru se pupoljci i to je znak da su se primile. Sledeći način vegetativnog razmnožavanja je lučnim položenicama.

Izdanak se lučno položi u zemlju i pričvrsti rašljama. Posle 1-2 godine ovaj izdanak se odvaja od matčne biljke i dalje skoluje. Moguće je i kalemljenje ginka, koje se primenjuje kada hoćete da dobijete neke posebne forme (npr. „žalosnu”). Treba da uzmete dvogodišnje drvo kao podlogu i zasečete na 2-4 centrimetra od korenovog vrata. Kalemi se preko zime, pre početka vegetacije. 

Izvor: Ginkgo biloba, foto: Profimedia

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...