Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

KAKO SE OREZUJU HORTENZIJE: evo zašto hortenzije nikako ne smete da orezujete u jesen (SAVETI)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Hortenzije je omiljeno cveće naših baka i cveta u dvorištima širom Srbije, a evo kada i kako da pravilno orežemo lepe hortenzije!

Izvor: Foto: Shutterstock

Fantastične hortenzije sa svojim velikim cvetnim glavama sastavljenim od mnoštva cvetića jedinstvene boje, ukras su svakog dvorišta. Bilo da su posađene kao pojedinačne biljke ili u špaliru pored staza, hortenzije plene svojom lepotom.

PROČITAJTE JOŠ: 7 cvetnih višegodišnjih biljaka koje će cvetati celog leta u vašoj bašti

Postoji više vrsta hortenzije, a za sve je zajedničko da nisu zahtevne biljke. Bolje uspevaju u polusenci nego na direktnom suncu.

Zašto je potrebno orezivati hortenzije?

Hortenzije su grmolike višegodišnje cvetnice, koje mogu da opstanu i bez rezidbe. Međuim, njihov grm će trajati manji broj godina i lepota cvetova neće doći do izražaja. Dimenzije grma i cvetnih glavica zavise od kvaliteta rezidbe.

Rezidbom se grm rasterećuje od starih i osušenih grana, ocvalih cvetnih glavica. Eliminišemo sklonište za brojne štetne organizme, a smanjuje se mogućnost pojave oboljenja.

Orezani grmovi formiraju lepše i kompaktnije grmove sa bujnijim izdancima i listovima, što na kraju dovodi do formiranja većih i lepših cvetnih glavica. Sve izmrzle izdanke, kao i izdanke na kojima primetite simptome oboljenja ili oštećenja od štetočina, odstranite u potpunosti.

Kada se orezuju hortenzije?

Tokom jeseni hortenzije nije potrebno orezivati. One dobro podnose zimu i štite se pokrivanjem unutrašnjosti grma lišćem. Neorezane hortnezije su zaštićenije od niskih temperaturu, a neorezane grane se tokom jeseni mogu skupiti i svezati, kako bi bile što kompaktnije. Ovako pripremljen grm je spreman za prezimljavanje.

Hortenzije koje se orežu u jesenjem periodu daju manje cvetova tokom narednog leta, a formirani cvetovi su manjih dimenzija.

Kako obaviti rezidbu?

Pravo vreme za rezidbu hortenzije je proleće. Ukoliko niste sigurni šta treba da uradite, uklonite osušene cvetove i grane, odnosno napravite sanitarnu rezidbu.

Nastavak teksta o orezivanju hortenzija pročitajte OVDE!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...