Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

KAKO SE PRAVILNO GAJI LIZIJANTUS: čaroban cvet pustinjske ruže ulepšava i donosi sreću u svaki dom (FOTO)

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Lizijantusu odgovaraju zemljišta kao za azaleje, a u vrtu se sade na sunčanom mestu sa popodnevnom senkom!

Izvor: Foto: Shutterstock

Eustoma grandiflorum, poznata po imenima lizijantus, eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura, tamnoplavi bolero, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža se gaji kao sobna biljka, a u toplijim krajevima u vrtu kao baštenska biljka i u žardinjerama u kombinaciji sa drugim cvećem. Iako je višegodišnja biljka često se gaji kao jednogodišnja i baca nakon cvetanja. U vazi kao rezano cveće traje najmanje nedelju dana, a uz redovno menjanje vode i do dve nedelje.

Lizijantus se razmnožava reznicama koje se mogu deliti u jesen. Kada se gaji iz semena, za razvoj biljke je potrebno 22 do 24 dana.

PROČITAJTE JOŠ: 12 ključnih saveta za prelepe ruže u vrtu

Preporučuje se nabavka sadnica lizijantusa sa pupoljcima. U krajevima sa mrazevima, sadi se kada prođe opasnost od njih, a u toplijim krajevima ranije, na primer, u martu. Da bi razgranate stabljike mogle da se oslanjaju jedna na drugu, u vrtu se sadnice sade na sunčano mesto sa popodnevnom senkom, na razmaku od 15 do 20 santimetara. Male saksije nisu pogodne za gajenje, jer korenje može da se uplete, a biljka se ne razvija.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

Izvor: Foto: Shutterstock

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...