Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

Zaštitite biljke od belih vaši

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Tokom leta obavezno detaljnije pregledajte biljke da biste bili sigurni da ih nisu napale štetočine. Pročitajte koji su simptomi bolesti i kako da izlečite biljku.

Izvor: Foto: Život s cvećem

Dešava se da i pored brižne nege vaša omiljena biljka, iz nepoznatih razloga, vene pred vašim očima. U takvoj situaciji možemo da budemo sasvim sigurni da je biljka postala žrtva neke od opasnih štetočina koje su u stanju da neprimetno parazitiraju na biljkama duže vreme. Ako se prilikom pomeranja listova iznad biljke podigne oblak belih mušica, to je znak da ju je napala bela leptirasta vaš.

Ovi insekti mogu da budu prava napast, koju je teško uništiti. Najbolje se razvijaju u toploj i suvoj sredini. Odrasle jedinke polažu jaja na ivicama lista. Na naličju lista se mogu naći larve koje izgledom podsećaju na male štitaste vaši. Hrane se isisavanjem sokova iz biljke, pri čemu izlučuju lepljivu tečnost, "mednu rosu", na kojoj se razvijaju gljive čađavice. Da bismo mogli uspešno da se branimo, moramo da upoznamo neprijatelja i odredimo stepen ugroženosti biljke. Ako napad nije velik možemo pokušati da ih speremo mlakom sapunicom. Kod jakog napada moramo da primenimo hemijska sredstva, insekticide.

Bela leptirasta vaš može da se nađe na mnogim vrstama cveća, kao što su azaleja, calceolaria, fuksija, pelargonijum, poinsettia, verbena itd. Redovna je pojava u proizvodnji cveća, ali može da se nađe i na kućnom cveću. Na proleće, prvo se javlja na korovskim biljkama i povrću odakle preleće na ostale biljke.

Izvor: Foto: Život s cvećem Ugrožene su bujne biljke

Odrasla bela vaš je izuzetno dobar letač i domaćine bira sasvim slučajno. Obično je privučena žutom bojom. Ženka sa posebnom drškom ubada jaja u list. Razviće larve u jajetu zavisi od kvaliteta sokova biljaka. Leptirasta vaš naseljava samo dobro održavano cveće. Optimalne temperature za razviće su od 21 do 24 stepena Celzijusa ili baš onakva kakva je u kućama. Ako je temperatura viša, ova vaš luči mednu rosu na kojoj se razvija gljivica čađavica.

Bela leptirasta vaš suzbija se održavanjem ravnoteže u pogledu zalivanja i ishrane. Ako su biljke bujne, ženke će polagati više jaja i tada nema insekticida koji može da ih suzbije! Za suzbijanje odraslih belih vaši postoji veći broj preparata kao što su piretroidi (Fastac, Fury, Decis, Sumialfa itd.), zatim preparati na bazi neonikotinoida (Confidor, Calypso, Actara, Mospilan itd.)

Suzbijanje larvi se teže izvodi, jer su zaštićene kao kornjače. U tom slučaju koristite preparat Aplaud koji deluje na razviće. Postoje i prirodni neprijatelji bele vaši kao što je osica Encarsia Formosa, ali ona se koristi kad je niska brojnost. Najsigurnije je da cveće pregledate u toku leta, kada se najčešće javlja i očistite ga pre unošenja u zatvoren prostor.


Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...