Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sobne biljke

Ako volite zelenilo, a imate mali stan: negujte mini sobne biljke

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Za kreativne ljubitelje sobnih biljaka one u mini-formatu pravi su hit: iskoristite ih da za tili čas napravite interesantne aranžmane.

Izvor: Foto: Shutterstock

One su odličan izbor za sve koji imaju malo prostora, a veliku ljubav prema sobnom bilju. Danas je izbor sve veći, od mini orhideja kao na naslovnoj fotografiji, preko malih spatifiluma, kalanhoja koje bogato cvetaju ili lepo prošaranih havorcija (na slici desno) koje izgledaju dekorativno a i lake su za negu.

Izvor: Foto: Shutterstock Međutim, minijaturne sobne biljke imaju svoje posebne zahteve i o njima treba voditi računa.

Čak i kada su mlade, za mnoge minijaturne biljke treba odabrati isto stanište i održavati ih na isti način kao i njihove velike rođake. Raspitajte se o zahtevima biljke prilikom kupovine!

Proverite kakvo je optimalno zalivanje za vaše ljubimice. Male saksije koren brzo zauzme, pa se zemlja brzo suši. Zato se preporučuje češće zalivanje, dok „žedne“ biljke treba redovno potapati u posudu s vodom. Međutim, kod havorcija, treba s vremena na vreme ostaviti zemlju da se osuši.

Za male saksije bilo bi dobro da obezbedite i zaštitni sloj. Zemlju prekrijte mahovinom; ne samo što će izgledati lepše već će mahovina štititi supstrat od isušivanja.

Neophodno je redovno presađivanje ovih biljaka. Najkasnije kada biljka počne da gubi snagu i da slabi, treba je presaditi u veću saksiju.

Na kraju, ekperimentišite i sami. Recimo, azaleja se može uzgajati u obliku stable i to tako da ne bude viša od 20 cm. Pažljivo i polako oblikujte biljku i bićete prijatno iznenađeni efektima.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Izvor: Foto: Shutterstock

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...