Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sobne biljke

Sobno bilje: kako da negujete i razmnožavate zebrastu afelandru

Autor Milica Gudzulic
Autor Milica Gudzulic

Afelandra je prelepa sobna biljka poreklom iz Brazila. Tokom cele godine ukrašavaju je lepi, tamnozeleni, ovalni listovi prožeti srebrnim ili svetložutim žilama, a u jesen čunasti cvetovi boje zlata...

Izvor: Foto: Profimedia

Poznato je oko 170 vrsta ove neobične biljke, zebraste afelandre. 

Ime afelandre potiče od grčke reči, a odnosi se na morfološku karakteristiku cvetova (sedeći i muški).

Jedina vrsta koja se može nabaviti za sobno uzgajanje je Aphelandra squarrosa,odnosno zebrasta afelandra ili šafranski klas. 

Biljka se kupuje pre ili u vreme cvetanja. U sobnim uslovima može da se održi samo nekoliko meseci, posle čega gubi lišće. Da bi se to izbeglo afelandru je neophodno redovno prihranjivati, zalivati i orošavati. Prilikom izbora biljke vodite računa da je lišće sjajno, bez tamnih tragova i da je čvrsto.

VIŠE: Sve o skromnoj brazilsko-argentinskoj lepotici: kako se gaji prijateljska biljka bilbergija (FOTO)

Zebrasta afelandra raste veoma brzo i, u zavisnosti od varijeteta, može dostići visinu od 30 do 60 centimetara. Cveta tokom leta i jeseni. Posle cvetanja potrebno je da odstranite uvele cvetove.

U zimskim mesecima afelandri odgovara svetlo mesto i temperatura od 13-15 stepeni, a tokom leta više joj prija polusenka i temperatura od 18 do 25 stepeni. Tokom rasta zebrastu afelandru neophodno je zalivati bar dva puta, a u vreme cvetanja tri puta nedeljno. Posle cvetanja treba je držati na temperaturi od 13 stepeni i ne sme se zalivati više od jedanput nedeljno (u periodu od 4 do 6 nedelja), a zatim nastavite sa normalnim zalivanjem. 

Voda bi trebalo da bude bez krečnjaka, odnosno meka. Tokom rasta i cvetanja (od maja do oktobra) afelandru prihranjujte tečnim đubrivom za cvetnice. Neophodno je svakodnevno orošavanje, i to ujutru i uveče. Najbolje je da biljku držite u podmetaču koji je ispunjen vodom, ali na kamenčićima jer dno saksije ne sme da bude u vodi. Biljka nije otporna na promaju i suv vazduh, a da bi dobro napredovala vlažnost vazduha treba da bude 60 odsto.

Izvor: Foto: Profimedia

Biljka se presađuje svake godine na proleće u saksiju veću za broj. Na dno saksije obavezno stavite drenažni sloj od stiropora ili sitnog šljunka. Zemlja za presađivanje treba da se sastoji od mešavine ilovače, treseta i peska (u odnosu 2:2:1). Posle cvetanja afelandri isecite cvetnu glavicu. A u proleće, na tom istom mestu će da potera nekoliko izdanaka.

Afelandra se razmnožava izdancima dugim od 8 do 10 centimetara koje odstranjujete u vrema orezivanja. Reznice umočite u hormonski prah za ožiljavanje i posadite u zemlju sastavljenu od ilovače, treseta i oštrog peska.

Temperatura pogodna za ožiljavanje reznica je od 22 do 25 stepeni. Reznice zalijte i prekrijte plastičnom kesom. Jednom dnevno podižite pokrivač na po pet minuta, radi provetravanja. Posle tri nedelje uklonite plastičnu kesu i ožiljene reznice presadite u zasebne saksije. Reznice do cvetanja presadite još dva puta.

Gubitak listova na afelandri može da bude prouzrokovan isušivanjem podloge i promajom. Smeđi vrhovi na listovima najčešće su posledica suvog vazduha, te afelandru treba češće prskati. Životni vek afelandre jeod jednedo tri godine.

Zavirite i u našu FOTO-GALERIJU!

Izvor: Novosti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...