Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sobne biljke

Koje sobne biljke možete da gajite u kupatilu

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Ako imate makar i mali izvor prirodne svetlosti u kupatilu, nemojte propustiti da u njega unesete bar nekoliko biljaka. Pročitajte koje biljke će se lepo osećati u prostoriji gde je najčešće toplo, a vazduh izuzetno vlažan…

Izvor: Foto: Shutterstock

Jarkozeleni sveži listovi izuzetno su osveženje u jednobojnim kupatilima. Asparagus, bršljan, gospina paprat ili ukrasne trave, kao što je na primer šaš, osećaju se posebno dobro u vlažnom miljeu. Savet: po svaku cenu izbegavajte promaju!

Postojbina kritske paprati (Pteris cretica „Roeweri”) su tropski i suptropski predeli. Otuda je kupatilo, u kojem je toplo, vlažno i polusenovito, idealno stanište za biljke ovog tipa. Sjajan efekat se postiže ako uz zelene biljke postavite kupatilski nameštaj i druge detalje u plavim tonovima.

Šta da radite kad požuti lišće na biljkama

Talasasti listovi adama (Alocasia macrorrhiza) iznad kade mogu da dočaraju atmosferu sa letovanja. Ova prašumska biljka obožava tropsku klimu. Najbolje je da se pobrinete da u svim prostorijama bude visoka vlažnost vazduha. I vaša koža biće vam zahvalna. Naš savet je da kupite male biljke, jer su one jeftine a brzo mogu dostići visinu od jednog do dva metra.

Stanovnik prašuma, Asplenium nidum ili – jednostavno – paprat! Ona voli senovito i vlažno stanište, ali ne i promenu staništa. Jednom nedeljno možete da potopite čitavu saksiju u vodu na desetak minuta, a onda ostavite da se dobro ocedi.

Ukrasna ljubičasta detelina: očaravajuća biljka koja donosi sreću i lepotu

U kupatilu će se odlično snaći i sobni bambus Pogonatherum paniceum koji voli svetlost i može se razmnožavati deljenjem bokora. Kao hidrokulturu možete da zasadite palmu Chamaedorea elegans. Ona dolazi iz Meksika, a najviše joj prijaju meka voda i visoka vlažnost.

Izvor: Moja lepa bašta

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...