Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje dvorišta

Kako da napravite stazu od cigala u dvorištu

Autor Vera Rakić
Autor Vera Rakić

Popločavanje nije tako veliki posao kao što se često predstavlja: važno je imati odgovarajući alat, građevinski materijal i pridržavati se nekoliko pravila.

Izvor: Foto: Profimedia

Iz mnoštva različitih vrsta kamenog građevinskog materijala možete da izaberete odgovarajući za baštenske staze i popločavanje kutaka za sedenje.

Prilikom izbora imajte na umu praktične, ali i maštovite aspekte i ne zaboravite da često korišćene staze treba da budu popločane materijalom koji nije klizav. Ploče od kamena peščara nisu predviđene za senovite delove bašte, jer se na relativno glatkoj površini brzo skuplja mahovina.

Baštenske staze mogu da budu od betona ili kaldrme. Dekorativno izgledaju i staze od granita ili bazalta. Važno je da se materijal koji koristite za pravljenje staza dobro kombinuje sa stilom kuće i bašte. Ako je fasada kuće od pečene cigle onda i staze treba da budu od cigle. Staze od cigle se odlično uklapaju u baštu romantičnog stila.

Pazite na širinu popločanih površina. Za uzanu stazu dovoljna je širina od 60 do 100 cm. Za prilaze kući trebalo bi da planirate širinu staze od 120 do 180 cm. To je širina koja omogućava da se dve osobe šetaju jedna pored druge.

Planirajte da kutak za odmor bude dovoljno prostran. Računajte da pored prostora predviđenog za sto treba da imate još 100 ili 120 cm prostora za stolice, tako da nogice stolica ne bi „tonule” u leju sa cvećem. Ako već popločanu terasu ili omiljeno mesto u bašti želite da uredite drugačije, možete da ih „osvežite” novim idejama.

Male promene imaju veliki učinak: površine popločane ciglama dobijaju novo lice ako su njihove ivice napravljene od granita.
Betonirane staze možete da „isprekidate” kosim trakama od bazalta. Ove staze mogu da budu različitih boja i oblika: kao trougao, romb, kocka, krug u zagasitim nijansama plave, žute i crvene boje.

Važno je da kod građevinskih radova i tokom zidanja zida temelji budu čvrsti i postojani. Temelji zidova treba da imaju od 30 do 40 cm debeo sloj šljunka. Kod baštenskih staza dovoljno je da debljina temelja bude od 10 do 15 cm. Za popločane betonirane površine temelji treba da imaju debljinu od 20 do 30 cm. Za staze je predviđeno kamenje sa najmanjom debljinom, npr. od 4,5 cm. Kada je reč o gradnji, visina zida treba da služi individualnoj potrebi.

Ako se pridržavate ovih pravila, onda vam ništa ne stoji na putu da uspešno i dekorativno obavite popločavanje površina za šetnju ili za gradnju suvog zida.


Klasično postavljanje staze od cigle

Izvor: Foto: Profimedia

Za stazu je potrebno da ima stabilan donji sloj. Stabilnost pruža sloj zemlje debljine 10 do 20 cm u obliku (1) staze od sitnog ili krupnog šljunka. Cigle se nalaze u oko 5 cm debelom (2) peščanom udubljenju. (3) Cigle možete da slažete tako da napravite različite mustre, kao npr. riblju kost. (4) Ivica staze od cigle može da bude red sa visoko postavljenim ciglama ili betoniranim rubom. Cigle će biti najstabilnije ako imaju (5) oslonac od betona.

Napunite ciglama iskopani kanal. Sloj peska mora da bude visok toliko da cigle u stazi budu oko 1,5 cm više od onih koje čine ivicu staze. Okvir je dublji da bi kišnica mogla da otiče sa strane. Lepa staza se prepoznaje po tome što su cigle u redu ravnomerno široke.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...