Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje dvorišta

Vatrenonarandžasti vrt za uživanje

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Osim zelenih nota i cveća, usudite se da u svoje dvorište pustite narandžastu boju i date joj dominantno mesto...

Izvor: Foto: Profimedia

Kad pogledate ovu baštu, dušu vam sigurno zapljusne toplina, jer je dominantna topla narandžsta izuzetno lepo kombinovana sa zelenom, inače hladnom bojom, koja je ovde zasićena žutom pa deluje toplije. U celini gledano, boja dominira ovim prostorom.

Retko se sreću kuće ciji vlasnici imaju smelosti da svoju fasadu ofarbaju u ovu boju. Sa druge strane dve velike kružne rondele oivčene su korten-čelikom boje rđe, što je u potpunom skladu sa fasadom. Interesantno je i da su izabrani krinovi i tekoma kao puzavica, takođe u toj boji. Ali žućkasto-zeleni javor i šimšir ošišan na različite načine stavljaju akcenat na zelenu boju.

Fotelje su takođe presvučene u zeleno. Nalaze se na kružnoj palubi sa drvenom podlogom, oko koje je betonski stepenik. Na platou ima mesta i za mali roštilj. Prelaz do velike travnate površine čine bazenčić i zanimljive kružne betonske ploče različitih dimenzija. Deo oko travnjaka oivičen je izuzetno gustom živom ogradom od graba. Neugledan komšijski zid zaklonjen je konstrukcijom koja podseća na saće, uz koju se penju dve puzavice. Jedna je tekoma koja narandžastim trubičastim cvetom krasi ovaj prostor sve do septembra, čime je ispunjen jedan od zahteva domaćina.

Od ranog proleća u rondelama cvetaju lale i mlečike, zatim perunike i zlatna šaš. Veoma je lepo u junu kad procveta bakljasti ljiljan vatrene boje. Taj efekat tokom leta pojačava viseći plavi sedum. Da bi zadovoljstvo i uživanje u ovoj bašti bili još veći postavljen je i vodoskok uz ivicu od korten-čelika.

U galeriji pogledajte skice predložene bašte...

Dragana Tucović Baranac
pejzažni arhitekta 

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...