Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje dvorišta

Četinari za dekorativniju baštu

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Ako već imate u dvorištu starije drveće koje nije naročito atraktivno, a ne želite ni da ga se odreknete, možda je rešenje u dopunjavanju pejzaža novim biljkama. Četinari su idealni za takvu situaciju, naročito ako treba da ulepšate ...

Izvor: Foto: Shutterstock

Poštovana redakcijo,

Već nekoliko godina pratim vaš časopis i s nestrpljenjem čekam svaki sledeći broj, iako živim u stanu bez terase. Ali imam kuću sedamdesetak kilometara od Beograda.

Volela bih da je pretvorim u zelenu oazu u koju bih mogla da pobegnem od gradske vreve bar nekoliko puta mesečno. Ja nemam deset godina na raspolaganju, tako da moja bašta treba da ima šarma za godinu-dve!

Unapred se izvinjavam što sam možda previše zahtevna. Želje su mi ogromne, a znanje malo. Nadam se da ću uz vaše savete moći vremenom da napravim mali raj. Ako rešite samo deo mojih dilema, biću vam veoma zahvalna.

Milena Bogdanović, Beograd

Već posle prve Vaše rečenice shvatila sam da je posredi veliki ljubitelj zelenila i cveća. A posebno kada sam pročitala drugi deo pisma u kojem pišete šta biste sve želeli da imate u Vašoj budućoj bašti. Međutim, koliko god da je lepo to što Vi tačno znate šta hoćete do najsitnijih detalja, to ipak prilično ograničava maštu projektanta, pa Vam se možda neće baš dopasti ono što vam predlažem.

Veoma je teško uskladiti ono što Vi želite i ono što ja vidim. U prvom, reprezentativnom delu već postoje četiri oraha, koji se nikada ne sade u tom delu, pa sam pokušala da ih ukomopnujem sa četinarima, da bi dobili na dekorativnosti. Preko ulazne ograde veoma lepo izgledaju ruže puzavice. Rekli ste da ne volite da Vam živu ogradu oko placa pravi špalir od četinara, pa sam Vam predložila razigranu živu ogradu od drveća, šiblja i cveća. Pored ulazne staze najefektnije izgledaju sezonsko cveće ili ruže.

U delu iza kuće formirala sam Vam prostor kao mali park, kako ste želeli, a postojeći nagib od erozije štite polegle biljke, što istovremeno deluje efektno. S druge strane, nagib možete veoma lepo da iskoristite za potočić koji se sliva u jezerce, jer će jedino tako izgledati prirodno.

Na pitanja odgovara:
Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejz. arh.

Izvor: Foto: Shutterstock

Legenda:

Četinarsko drveće

1. Cedrus atlantica (atlantski kedar)
2. Picea pungens „glauca” (srebrna smrča)
3. Abies concolor (dugoigličasta jela)
4. Juniperus squarocket (piramidalni juniperus)

Lišćarsko drveće

5. Acer palmatum (japanski lepezasti javor)
6. Prunus pissardii „atropurpurea” (crvenolisna šljiva)
7. Betula alba (breza)
8. Albizia (albicija)

Četinarsko šiblje

9. Juniperus horizontalis (polegli juniperus)
Zimzeleno šiblje
10. Prunus laurocerasus (lovor-višnja)
11. Pyracantha coccinea (vatreni trn)
12. Mahonia aquifolia (mahonija)
13. Buxus sempervirens (loptasto ošišan šimšir)

Lišćarsko šiblje

14. Hibiscus syiriacus (sirijska ruža)
15. Viburnum opulus „sterille” (udika)
16. Berberis thunbergii „atropurpurea” (crvenolisni berberis, nižeg rasta)
17. Skimmia (skimija)
18. Cornus alba „sibirica” (sibirski dren)
19. Hydrangea hortenzis (hortenzija)

SC sezonsko cveće
R bele ruže puzavice

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...