Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voćnjak i povrtnjak

Zašto treba birati sezonsko voće i povrće

Autor Bojana Rogic
Autor Bojana Rogic

Vrhunski kvalitet voća i povrća biće samo tokom prirodne faze berbe. Tada ne samo što je aroma voća i povrća najintenzivnija već je i sadržaj hranljivih materija najveći. Što je duže vreme skladištenja, to su manje količine korisnih ...

Izvor: Foto: Shutterstock

Nakon berbe dolazi do značajnih promena hemijskog sastava voća i povrća. Promene ugljenih hidrata vezane su pre svega za razgradnju skroba u šećer (pozitivne kod voća i nepoželjne kod krompira), konverziju šećera u skrob (nepoželjne kod graška i kukuruza šećerca, pozitivne kod krompira), te razgradnju skroba i šećera do ugljendioksida i vode.  Osim toga, dolazi do promene pigmenata usled čega se menja  boja, a menjaju  se i drugi sastojci  što dovodi do promene hranljive vrednosti proizvoda.

Prednost uvek dajte regionalnim proizvodima. Ako kupujete proizvode s vašeg podneblja, zasigurno ćete dobiti bolji kvalitet proizvoda. Ove sveže namirnice najčešće su manje hemijski obrađene od voća i povrća koje se pre transporta obično tretira raznim hemijskim preparatima.

Bundeva i razne vrste kupusa i korenastog povrća najukusniji su ukoliko se uberu zreli i ako se konzumiraju u sirovom stanju. Za sve one koji u svojoj bašti nemaju baš ove vrste povrća, alternativa su pijace i prodavnice organski gajenog povrća.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...