Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepota

Gubitak KOSE ukazuje na BOLEST u organizmu: ovo su glavni razlozi opadnja kose i kako rešiti taj PROBLEM

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Problem sa štitnom žlezdom, hormonski disbalans i stres, samo su neka od oboljenja na koja ukazuje gubitak kose! Pročitajte zašto vaša kosa opada i kako taj problem možete da rešite...

Izvor: Foto: Shutterstock

Na vašoj glavi nalazi se oko 100 hiljada dlaka, a svaka folikula proizvodi jednu dlaku koja poraste 1 do 2 cm za mesec dana. Ona nastavlja svoj rast, a nakon dve do šest godina opada. U svakom trenutku 85 posto kose na temenu raste, dok ostatak miruje. Ali, posle tridesete godine, više od 50 odsto žena uočava prve znakove proređivanja kose, pokazuju istraživanja.

PROČITAJTE JOŠ: Jednostavno rešenje protiv opadanja kose: pripremite masku od meda i kvasca

Mehanički uzroci opadanja kose -  tretmani izbeljivanja kose, često peglanje, minival kao i agresivno češljanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano opadanje. Poželjno je da izbegavate i jake šampone, pa često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure, poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi, povećavaju rizik za opadanje kose jer cirkulacija u temenu tako postaje slabija. Pored toga, uzrokuju i pucanje dlaka.

Poremećaj rada štitne žlezde - postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, ali praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitne žlezde. Ako su prisutni i drugi simptomi, poput nagle promene težine, osećaja malaksalosti i čestih promena raspoloženja, najbolje je da uradite analizu hormona štitne žlezde u krvi. Nakon uspostavljanja hormonske ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Pilule za kontracepciju - opadanje kose zbog uzimanja  pilula za kontracepciju nije dovoljno poznato. Hormoni koji ometaju ovulaciju deluju na stanjivanje kose kod 10 odsto žena, naročito kod onih s genetskim predispozicijama za opadanje kose. Ponekad do pojačanog opadanja dolazi i nakon prestanka korišćenja pilula, a reč je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne vrate u ravnotežu.

KAKO STRES I PROBLEMI SA JAJNICIMA UTIČU NA OPADANJE KOSE? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...