Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepota

AKNE I HORMONI: kako lečiti hormonske bubuljice

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Akne kod žena vrlo su česte i mogu se pojaviti čak i u pedesetim godinama. Evo kako ih treba lečiti!

Izvor: Foto: Shutterstock

Aknesu najčešća upalna bolest kože koja zahvata lojne žlezde. Za mnoge, posebno žene, akne mogu biti problem koji se uporno javlja i nakon tinejdžerskih godina.

Jasno je da je velika većina akni podstaknuta hormonima i hormonalnim promenama - uključujući onu vrstu koju ste imali tokom puberteta - ali, većina ljudi, kad govori o hormonalnim aknama, govori o aknama kod odraslih žena.

Akne kod žena vrlo su česte i mogu se pojaviti čak i u pedesetim godinama. Prema studiji Američke akademija dermatologije, oko 50 posto žena u dvadesetim godinama i više od 25 posto žena u dobu od 40 do 49 godina pate od hormonalnih akni. I treba ih tretirati s dodatnom pažnjom.

Zašto dolazi do hormonalnih akni?

Izvor: Foto: Shutterstock

Obično su povezane sa ženskim menstrualnim ciklusom i fluktuacijama estrogena i progesterona koji dolaze zajedno s njim.

PROČITAJTE JOŠ: GUŠĆE TREPAVICE PRIRODNIM PUTEM: 3 trika za volumen

Hormonske fluktuacije dovode do povećane proizvodnje ulja u porama. Hormonalne akne pojavljuju se ili pogoršavaju u cikličkim bljeskovima zajedno s mesečnim menstrualnim ciklusima. Obično je najgore tokom nedelje neposredno pre početka menstruacije, kada je progesteron na vrhuncu. Ako imate masnu kožu, T-zonu akne, mitisere, onda to nisu hormonalne akne. Ono što može doprineti razvoju akni je stres. Zbog stresa su sve upalne bolesti kože još gore.

Kako lečiti hormonalne akne?

Vaši omiljeni toneri i tretmani za akne verovatno nisu pogodni ako vam tvrdoglavo izbijaju hormonalne akne.

Postoji nekoliko stvari koje možete pokušati, uključujući promenu ishrane, topikalne tretmane i oralne lekove. Dobro je izbaciti šećer i mlečne proizvode i što više smanjiti jednostavne šećere, koji uključuju beli pirinač, beli krompir, bombone, kolače, sok i prerađenu hranu.

Izvor: Foto: Shutterstock

Međutim, promena ishrane može delovati kod nekih, a nekih ne.

Isprobajte ishranu bez mleka, bez glutena, bez mlečnih prerađevina i bez ugljenhidrata 60 dana kako bi videli uklanja li to akne.

PROČITAJTE JOŠ: ZAČIN ZDRAVLJA KOJI SE KORISTI I ZA LEPOTU: moćna kurkuma čisti lice i podmlađuje kožu

Topikalni tretmani, kao što su retinoidi, antibiotici i protivupalni lekovi, kao i salicilna kiselina ili benzoilni peroksid, takođe se mogu koristiti za lečenje hormonalnih akni. Većina žena ipak ima više uspeha s hormonalnim tretmanima. 

Izvor: Kurir.rs/Novi.ba

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...