Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moda

MODNA KAPSULA JE TAJNA UVEK LEPO OBUČENE ŽENE: spremna odeća koja se uvek slaže, orman uredan a novčanik pun

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Spremite konačno orman tako da uvek imate pri ruci lepu, ukusno složenu odeću i prestanite da neprestano trošite novac a nikad nemate šta da obučete!

Izvor: Foto: Shutterstock

Što je to "modna kapsula" (eng. capsule wardrobe) i koliko je odeće zapravo potrebno da biste uvek bili lepo obučeni?

Šta je to modni minimalizam i kako može da vam olakša život?

I  kako do modne kapsule doći u tri koraka? Ovo je iskustvo koje će vam biti korisno i zanimljivo!

"Spremam se za posao, za jutarnju kafu ili sastanak i redovno imam osećaj kako nemam šta da obučem, a ormar mi je pun stvari. Na kraju nedelje  redovno shvatim kako sam stalno u istim kombinacijama iako imam komade koje nisam obukla već duže vreme. Iz svih tih razloga, odlučila sam da isprobam popularni trend "capsule wardrobe"  (modna kapsula) u nadi da ću svoju garderobu da dovedem u red.

Pojam modne kapsule se pojavljuje u sedamdesetim godinama prošlog veka i podrazumeva garderobu koja sadrži manji broj ključnih komada odeće koji nikada ne izlaze iz mode, a lako se kombinuju sa efektnim (statement) komadima.

Začetnicom ove ideje smatra se Suzi Fo (Susie Faux), vlasnica butika Vordroub („Wardrobe“, srp. "garderoba") koja je uvidela problem prekomernog trošenja novca i vremena na modne proizvode, najčešće lošeg kvaliteta i izrade kao i predmeta koji će do iduće sezone izaći iz mode.

Izvor: Foto: Shutterstock

Ideju je popularisala američka dizajnerka Dona Karan (Donna Karan), koja je 1985. godine predstavila svoju capsule kolekciju „7 easy pieces“ (7 lakih komada). Njena revija je započela modelima obučenim u crne bodije i majice pa su manekenke na reviji počele da uklapaju odevne kombinacije koristeći preostale predmete (svestranu suknju, par komotnih pantalona,  jaknu po meri, džemper od kašmira, belu košulju, itd).

Koncept modne kapsule poželjno je prilagoditi sopstvenim željama i načinu života.

Osoba koja radi u preduzeću s formalnim dres kodom, a inače je casual tip koji ne nosi odela i košulje, može da složi i dve odvojene modne kapsule koristeći ovaj princip.

Početno stanje u mom ormaru brojalo je 251 odevni komad. U skladu s time, pokušala sam složiti modnu kapsulu na sledeći način:

1. PRVO TREBA IZVADITI SVE STVARI IZ ORMANA

Pre nego što sam prestala da kupujem u fast-fashion prodavnicama, znala sam da kupim odeću koja je spadala u kategoriju “neka se nađe za svaki slučaj”. Često bi se takva odeća skratila nakon prva dva, tri pranja, desen bi se isprao, ali ja sam je ipak ponekad nosila jer sam osećala odgovornost s obzirom na to da sam potrošila novac na nju.

Svu odeću koju sam kupila iz kompromisa, koja se uništila zbog nekvalitetne izrade, odeću koju sam iznosila kao i odeću koja je posledica impulsivne kupovine sam odmah stavila na gomilu za reciklažu tekstila.

View this post on Instagram

A post shared by Hannah | COCOBEAUTEA (@cocobeautea) on

2. ZATIM TREBA SLOŽITI ODEĆU PO SEZONAMA / GODIŠNJIM DOBIMA

Nakon što je sva garderoba izvučena iz ormara, deo koji nije završio na gomili za reciklažu sam počela razvrstavati na 3 grupe. Složila sam odevne predmete po sezonama: letnka odeća, zimska odeća i proljetno-jesenska odeća.

Moram priznati da mi je dosta teško bilo razvrstati predmete po sezonama jer često letne stvari nosim u proleće, zimske sakoe u jesen i sl.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...