Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle ostalo

ZAVIRITE U VERSAJ I PROŠETAJTE KAO DA JE PALATA VAŠA: oduševiće vas kraljevska rezidencija Luja XIV (VIDEO)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić
Izvor: Foto: Shutterstock

Međutim, više ne morate stajati u redu satima da biste stigli tamo. Prema francuskom časopisu L`Usine Digitale, Google i Versajska palata su se udružili kako bi napravili uzbudljiv virtuelni obilazak rezidencije koju je sagradio kralj Luj XIV.

“Versailles: The Palace is Yours” je najveći fotogrametrijski projekat svih vremena koji je napravljen u ovom dvorcu, plod petogodišnje saradnje.

Fotogrametrija je tehnologija dobijanja pouzdanih informacija o fizičkim objektima u prostoru, kroz proces beleženja, merenja i analiziranja fotografskih snimaka i prikaza elektromagnetnog zračenja dobijenih senzorskim sistemima.

U virtualnoj stvarnosti prikazane su 24 sobe i 36 hiljada kvadratnih metara unutrašnje površine, uključujući zidove i tavanice. Google napominje da je „prikupio više od 4 terabajta podataka i postavio oko 15 milijardi piksela“.

Vlasnici naočara za virtualnu stvarnost HTC Vive ili Oculus Rift sada mogu videti stotine skulptura, slika i svih vrsta umetničkih dela uz vrlo dobrim nivoom detalja.

Aplikacija koju je razvio Mountain View omogućava, između ostalog i obilazak stanova kralja i kraljice, kraljevske kapele i opere, kao i čuvenu Staklenu dvoranu. Za one koji nemaju Vive ili Rift slušalice, Google je stvorio internet izložbu na kojoj je predstavljeno više od 390 predmeta, uključujući artefakte i slike.

Korisnici mogu da obiđu šest najpoznatijih dvorana Versajske palate i slušaju audio snimke istoričara. Izložba i aplikacija dostupni su na Google-u u Arts & Culture.

Izvor: LepaiSrecna

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...