Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

Zarada od cveća: šta rade i koliko zarađuju proizvođači i kalemari ruža u selu Milutovac kod Trstenika

Autor Marija Micanovic
Autor Marija Micanovic

Zarada od cveća danas je veća nego profit od voćarstva i vinogradarstva, kažu meštani sela Milutovac. Pročitajte kako radi porodica Stošić koja gaji ruže...

Izvor: Foto: Prt scr / RTS, Profimedia

Cvećarstvo danas donosi veću zaradu, iskustvo je meštana trsteničkog sela Milutovac, smeštenog na obroncima Gledićkih planina, koji su se odvajkada bavili voćarstvom i vinogradarstvom. 

PROČITAJTE JOŠ: Kako da orežete ruže stablašice

Odluka porodice Stošić da se umesto toga okrenu proizvodnji ruža pokazala se ispravnom i veoma isplativom. Danas su među najvećim proizvođačima u zemlji...

Počeli su skromno, pre deceniju i po, sa 5.000 sadnica. Mesto na kojem je nekada bio vinograd pokazalo se idealnim za uzgoj ruža, pa se proizvodnja vremenom proširila na 250.000 sadnica. Ruže iz rasadnika Stošića pronašle su put do domaćeg i inostranog tržišta.

Već sedam godina jedini u Srbiji po licenci proizvode sadnice ruža za jednu od vodećih holandskih firmi.

"Krenuli smo sa nekih 70.000 za njih, pa smo pojačali na 100.000-120.000 i svake godine je sve više i više. Inače, sad radimo njihove nove sorte što se oplemenjuju i prave u Temerinu. Kako koja sorta se napravi, prebacuje se ovde da se širi u što većem broju. Trenutno 11 sorti iz Srbije ide za inostranstvo", rekao je Bora Dodić, kalemar iz Milutovca.

Za razliku od standardnih ruža, Dukat žutih, crvene Simpatije ili Vivaldi bele, nove sorte nemaju ime. Pod šifrom će se voditi sve dok proizvodnja ne dostigne 1.000 komada po sorti, što je posao za desetak najiskusnih kalemara u selu.

"U sezoni iskalemimo 40.000 najmanje. To znači 20 do 30 dana, takoreći ceo mesec se radi", kaže kalemar iz Milutovca. "Ko hoće da zaradi može da zaradi. Oko 3,5 evra je po stotini, odnosno 35 evra po hiljadi. 3.000 kalemova danas, to je 100 evra. Pa da ne znam šta radiš, ja i supruga, mi smo prezadovoljni", ističe Dragoljub Marković.

Bez dinara državnih subvencija, uz velika ulaganja i dažbine, nije lako poslovati, ali se trud isplati.

"Radimo svi. Kad može supruga, kad može snaja, unučići, svi. Kad se skida folija, unučići skidaju. To je recept za uspeh. Kad je sloga nema ništa lepše i više od toga", rekao je Miladin Stošić.

Rasadničar Dragan Stošić planira da proširi proizvodnju.

"Nazad nema. I ružno je da se kaže da ne može da se zaradi. U Srbiji jeste vreme teško ali ipak ko radi, može da se zaradi", naglašava Stošić.

PROČITAJTE JOŠ: Sačuvajte voćke, ruže i ukrasno žbunje: šta morate znati o alatu za rezidbu

Osim uživanja u lepoti boja, oblika i mirisa ruža koje će do jeseni cvetati u Milutovcu i Ratini, Stošićima je kažu, kraljica cveća omogućila i da u našoj zemlji žive po zapadnim standardima.

Author: Nicola Stocken Copyright: Copyright 2013. Nicola Stocken / Gardenpix Ltd Description: David Austin Roses. The two-acre gardens contain over 700 different roses and are divided into different, self-contained areas. A corner of the Long Garden which contaiins a collection of old roses as well as modern shrub roses and many English Roses to extend the flowering season. Seen Darcy Bussell and, in centre, Sophy's Rose. Software:Adobe Photoshop Lightroom 6.1.1 (Macintosh) Created: 2016:02:11 21:06:11
Izvor: Foto: Prt scr / RTS, Profimedia

Izvor: RTS

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...