Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

DANAS JE KRSTOVDAN: evo šta svaki Srbin treba da uradi na ovaj sveti praznik (FOTO + VIDEO)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Pravoslavni vernici danas slave Krstovdan, a evo koji običaji u Srbiji postoje na ovaj praznik!

Izvor: Foto: YouTube/printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 27. septembra, slave jesenji Krstovdan, dan kada je pronađen Časni krst.

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti - poznata je srpska izreka, pa vernici na ovaj dan - kada se praznuju dva događaja - pronalazak Časnog krsta i njegov povratak iz Persije u Jerusalim -  poste na hlebu i vodi. 

PROČITAJTE JOŠ: Narodna verovanja u Srbiji za Preobraženje: ove 4 stvari nikako ne treba na ovaj praznik da radite (OBIČAJI)

Carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama našla je Časni krst na kome je razapet Isus Hrist. Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno jedenje grožđa, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Na Krstovdan je dobro da poslodavci isplate svoje radnike. Ovaj običaj nastao je u stara vremena jer su se na današnji dan isplaćivali radnici koji su čuvali polja od Đurđevdana (6. maja) do Krstovdana (27. septembra).

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu. Takođe, postoje i običaji da se na ovaj dan bere i posvećuje bosiljak.

Srpske običaje za Krstovdan pročitajte OVDE!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...