Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

ZA ZDRAVLJE I MIR IZGOVORITE OVE REČI: na Sabor Presvete Bogorodice evo kako treba da se pomolite

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Pravoslavni vernici obeležavaju 9. januara Sabor Presvete Bogorodice, a evo koje reči treba da izgovorite na ovaj praznik!

Izvor: Foto: Profimedia

Sabor Presvete Bogorodice obeležava se drugog dana Božića. Tada hrišćanska crkva odaje počast Presvetoj Bogorodici. Ovo praznovanje naziva se saborom, jer se toga dana sve sveštenstvo sa narodom okuplja da proslave Bogomajku i što se trožestveno, saborno služi u njenu čast.

Toga dana i istočni mudraci, vođeni zvezdom repaticom, došli su u Vitlejem da se poklone Gospodu.

Povezane vesti

Car Irod naredio je tada da se sva deca u Vitlajemu ubiju. Međutim, videći te namere, Bog je poslao anđela svog da se javi Josifu u snu i zapovedio mu je da sa Bogorodicom i Mladencom pobegne u Misir, što je Josif i uradio.

Došavši u Nazaret ispunile su se reči proročke: Gle, Gospod sjedeći na oblaku laku doći će u Misir.

I dan danas se u starom Kairu pokazuje pećina u kojoj je živela sveta porodica, a u selu Matarea blizu Kaira pokazuje se drvo pod kojim su se odmarali Presveta Bogorodica i Gospod Isus, ispod kojeg sada protiče čudotvorni izvor vode.

Povezane vesti

Izgovorite ove reči za zdravlje i spokoj tokom cele godine:

Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!  

Pravoslavni vernici obeležavaju 9. januara Sabor Presvete Bogorodice, a evo koje reči treba da izgovorite na ovaj praznik!
Izvor: LepaiSrecna

Izvor: Opanak

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...