Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

NAJLEPŠE SRPSKE ČESTITKE ZA SRPSKU NOVU GODINU: slika i poruka koju ćete poslati sa radošću i ponosom

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Na dan 13. januara proslavljaju se Srpska Nova godina i Mali Božić, a svi požele da upute najlepše želje bliskim ljudima!

Izvor: Foto: Shutterstock

Srpska Nova godina proslavlja se 13. januara i po svemu je - srpska, našaliće se hroničari lepih praznika, piše Lepa & Srećna.

Rođena iz inata, opozicionarskog duha, slavljena je i javno i krišom. Zovu je Stara, Julijanska, Pravoslavna Nova godina, ali najčešće jednostavno - Srpska.

Kako navodi istoričarka dr Radmila Radić, a prenose Novosti, Srpska pravoslavna crkva protivila se usvajanju novog gregorijanskog kalendara kojeg je Kraljevina SHS prihvatila za vancrkvene svrhe 1919. godine.

A onda je u februaru 1923. godine iz Zagreba stigao i zahtev za izjednačavanje verskih kalendara kako se ne bi slavili verski praznici u dva navrata, zbog čega privreda trpi. Dodatno su i novokomponovani srpski bogataši, ratni profiteri, zatražili da se kalendar posebno podesi tako da Božić i Uskrs budu uvek vikendom kako ne bi imali gubitke zbog praznika.

Zbog ovakvog pritiska, Srbi počinju da starokalendarsku Novu godinu praznuju kao "opozicionu", javno i prkosno, po restoranima i na ulicama, iako nije bila državni praznik.

Ovaj inat se nastavio i u vreme socijalizma, kada je - prema dokumentima iz Arhiva Jugoslavije - bilo naređeno da se novogodišnji pokloni povlače iz prodaje u vreme verskih praznika. Kako bi katolički Božić već prošao pre državnog praznika Nove godine, 31. decembra, samo su pravoslavni Božić i starokalendarska Nova godina prolazili bez ponude tih poklona.

Takođe, postojala je naredba da se 13. januara kafane zatvaraju do 22h. Pa ipak - ili baš uprkos tome - Srbi su nastavili da slave, krišom i iz inata.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, Srpska Nova godina pretvorila se u opštenarodno veselje koje je dobijalo i ton oštrog nacionalizma. 

Bilo je to vreme "u znaku vezivanja vere i nacije", kako je to za B92 objašnjavao sociolog  dr Ratko Božović, ali se "nacionalistički kredit vremenom istrošio", a bunt protiv zabrana iz socijalističkog vremena "opustio". "Sad kad možemo, to nije interesantno", zaključio je Božović.

Krajem prve decenije 21. veka, organizovani dočeci Srpske Nove godine na trgovima postajali su sve ređi, a cene u restoranima za ovaj doček daleko povoljnije. Mnogi to objašnjavaju i krizom, siromaštvom, istrošenošću posle zvaničnog dočeka.

Na dan 13. januara proslavlja se i značajan verski praznik - Mali Božić. Zbog svega toga, Srpska Nova godina se danas sve češće dočekuje kod kuće, uz meze, u društvu prijatelja i bez velike pompe.

Međutim, svi požele da upute najlepše želje bliskim ljudima s kojima nisu u prilici da provedu ove lepe trenutke.

Zato vam poklanjamo kolekciju prelepih čestitki koje je dizajnirala art direktorka magazina Lepa & SrećnaZorica Obradović.

Poruke smo birali tako da možete da ih pošaljete s radošću i ponosom - ne pozivaju na podele, ne bude gordost ni oholost, ali podsećaju na zajedništvo i identitet i izražavaju najlepše želje. U to ime, odabrali smo i divan ćirilični font, iako su naš magazin, vebsajt kao i logotip na - latinici. Znamo da ćete nas razumeti i to odobriti.

Srećna vam Srpska Nova godina!

Tekst: K. Ivanović

Izvor: Lepa & Srećna

Povezane vesti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...