Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA PROLEĆE I LETO 2019: evo kakvo vreme možemo da očekujemo u maju, a kada stižu visoke temperature

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Evo kakvo vreme možemo da očekujemo u prolećnim mesecima, a kakvo leto nas čeka ove 2019. godine!

Izvor: Foto: Shutterstock

Kraj zime i početak proleća dočekali smo uz ne tako sjajne vremenske prilike - bilo je kiše, a biće je i u narednim mesecima, čak i tokom leta. Ali, nemojte da očajavate. Iako će proleće i početak leta obeležiti kišne padavine, za "udarne" letnje mesece očekuju se tropske temperature.

Dugoročna prognoza RHMZ-a predviđa da u aprilu i maju temperature ne bi trebalo da padnu ispod proseka za ovo doba godine. U junu mesecu možemo da očekujemo više kiše, ali tokom jula i avgusta očekuje se suvo vreme. Ipak, zbog nepredvidivosti dugoročnih meteoroloških prilika, moguće je da će biti i odstupanja od predviđenih prognoza.

Povezane vesti

PROLEĆE

Prema rečima meteorologa iz RHMZ-a, Dragana Mihića, za razliku od prošle godine kada su temperature bile znatno iznad proseka, ove godine proleće neće biti toliko toplo.

- Da podsetimo, april prošle godine je bio najtopliji od kada postoje meteorološka merenja u Srbiji, a maj treći najtopliji - objašnjava Dragan Mihić iz RHMZ-a.

April

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ-a, srednja aprilska temperatura kretaće se u intervalima od 11 do 14 stepeni, dok će u planinskim predelima biti malo niža, i to do 7 stepeni.

- Očekuje nas prosečno topao april sa manjom količinom padavina na severoistoku i u centralnom delu Srbije - rekao je Mihić.

Temperature će biti u granicama normale za ovo doba godine.

Maj

U Beogradu i široj okolini, srednja maksimalna temperatura tokom ovog meseca iznosiće oko 24 stepen, dok će u ostalim delovima zemlje temperature biti iznad proseka.

- Očekuje nas prosečno topao maj sa prosečnom količinom padavina na severu, delu zapadne i istočne Srbije, dok će u južnim krajevima biti manje količine padavina za to doba godine - pojašanjava Mihić.

Povezane vesti

Na sledećoj strani pročitajte kakvo vreme možemo da očekujemo na leto!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...