Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KORONA VIRUS - SRBIJA 18. MART 2020: 2 rizična termina za talas jačanja epidemije

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock

U Republici Srbiji je do 8 časova 18. marta 2020. godine registrovano ukupno 83 potvrđena slučajaCOVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 18. marta 2020. godine testirani su uzorci 47 osoba od kojih je 11  pozitivnih i 36 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se četiri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je sedam osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. 

Povezane vesti

Do 8 časova 18. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 421 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. 

Dve prognoze su trenutno u opticaju kad je reč o očekivanom jačanju epidemije.

Prva se zasnivana iskustvima Italije i Španije u kojima se razmera razbuktala u velikim razmerama 10 do 15 dana od prvog slučaja. Pošto je to kod nas bilo 6. marta, očekuje se veće povećanje broja zaraženih za vikend 21. i 22. marta. Kako prenose srpski mediji, na ovo je ukazala premijerka Ana Brnabić.

Druga prognoza odnosi se na dolazeće praznike. S obzirom na činjenicu da je samo u toku 15. i 16. marta u Srbiju iz inostranstva došlo 35376 srpskih državljana, nije moguće ni pretpostaviti koliko će njih doći u vreme katoličkog Uskrsa.

Rizik je utoliko veći imajući u vidu da od 7607 osoba kojima je u ova dva dana propisana sanitarna mera samoizolacije, čak 1653 nije poštovalo ovu meru i potencijalno izložilo opasnosti od infekcije ogroman broj ljudi. O tome je na konferenciji za štampu govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić 17. marta 2020. godine. Više o merama koje je najavio pročitajte na OVOM LINKU.

Povezane vesti

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...