Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

PRVI SRPSKI RESPIRATOR USKORO U PROIZVODNJI: brzina i stručnost srpskih inženjera u borbi za živote pacijenata

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock / Ilustracija

Glavni tim od 14 domaćih stručnjaka već petnaestak dana pravi prvi srpski respirator koji će se koristiti za lečenje obolelih od virusa korona.

Njega čine 12 istraživača iz Instituta „Mihajlo Pupin”, molekularni biolog i mašinski inženjer iz preduzeća „SmartResearch”, koje je na javnom konkursu Fonda za inovacionu delatnost izabrano za ovaj projekat.

Oni predviđaju da će prvih pet respiratora, potpuno funkcionalnih i spremnih za otpremanje u klinike, biti proizvedeno najkasnije do 30. aprila 2020. godine, kao i da će kada krene masovna proizvodnja dnevno biti pravljeno od deset do sto sistema za veštačku ventilaciju pluća.

Kako za „Politiku” pojašnjava Vladimir Nešić, vodeći istraživač u Institutu „Mihajlo Pupin”, dok ubrzano razvijaju prototip ove mašine već su i kontaktirali preduzeća kojima će predati respirator za masovnu proizvodnju. Ističe da ih te firme uveravaju da mogu da proizvedu oko 60 mehaničkih delova za respiratore dnevno, što znači da će, ubrzanim ritmom, praviti i do 100 uređaja po danu.

– I testiranje respiratora biće sprovedeno u mnogo bržem ritmu od uobičajenog, zato smo maksimalno pažljivi i posvećeni ovom projektu. Znamo da od naše brzine i stručnosti zavise i životi nekih pacijenata, a budući da je posao veoma težak moguće je da ćemo za serijsku proizvodnju uključiti i preduzeća iz namenske ili auto-industrije. Razmatramo da to bude fabrika „Fijat Srbija” – objašnjava Nešić.

Stručnjaci iz „Pupina” projektuju elektroniku, mehaniku, senzore, pneumatiku, upravljanje i softver respiratora, dok je kompanija „SmartResearch” zadužena za projektovanje mehaničkih komponenti, odnosno brz razvoj i proizvodnju prototipa, objašnjava dr Marko Panić, suosnivač pomenutog preduzeća. On dodaje da sa čuvenim republičkim institutom već dve godine prave uređaje za biohemijske laboratorije i da je rekordno brz razvoj srpskog respiratora, između ostalog, moguć zahvaljujući tom iskustvu.

Rok za proizvodnju mašine je veoma kratak, a uređaj je vrlo komplikovan. Ali i situacija u zemlji je takva da nemamo izbora, moramo uspeti da ga proizvedemo u narednih mesec dana – izričit je Panić.

Vladimir Vojvodić, menadžer programa u Fondu za inovacionu delatnost, naglašava da su oni odobrili 53 miliona dinara za finansiranje preduzeća koja će realizovati 12 inovativnih projekata  za suzbijanje efekata pandemije izazvanih virusom korona.

Pored prvog srpskog respiratora, naša preduzeća će za najduže mesec dana, između ostalog, proizvesti i novu vrstu zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, ali i kabine za dezinfekciju namenjene upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa kao što je Beogradski sajam, namenjen za smeštaj lakše obolelih od kovida 19.

– Javni poziv malim i srednjim preduzećima, sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama objavili smo odmah sutradan po uvođenju vanrednog stanja i to na inicijativu iz  kabineta premijerke Ane Brnabić. Bio je otvoren do 24. marta i pored kratkog vremenskog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća, ali i značaj finansijske podrške kao još jedne u nizu mera Vlade Srbije za suzbijanje efekata izazvanih pandemijom – pojašnjava Vojvodić i dodaje da je podrška po pojedinačnom projektu iznosila do šest miliona dinara.

Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna Ekspertska komisija fonda je dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najznačajniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme. Razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet pomenutog javnog poziva.

Tekst: Dragana Jokić-Stamenković

Izvor: Politika

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...