Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KAKO RADI KORONA AMBULANTA U VAŠEM DOMU ZDRAVLJA: saveti za sve pacijente sa simptomima COVID-19

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je 1. aprila 2020. godine da građani koji osete simptome slične korona virusu, kao što je suvi kašalj, bol u grlu ili povišena temperatura, treba da se jave najbližem domu zdravlja gde će biti pregledani i biće ili vraćeni u kućnu izolaciju ili upućeni na bolničko lečenje.

„Uočili smo da se pacijenti kasno jave lekaru, tek posle tri ili četiri dana od kada osete temperaturu, što dodatno komplikuje situaciju. Otvaranjem takozvanih kovid ambulanti pri svakom domu zdravlja želimo da smanjimo priliv pacijenata ka Infektivnoj klinici, bolnici „Dragiša Mišović” i Zemunskoj bolnici”, rekao je Vekić za RTS.

On je objasnio da više nema pozivanja brojeva telefona, već čim osete tegobe, građani mogu da krenu ka domu zdravlja, a ambulante će raditi od 7 do 22 sata.

Povezane vesti

Dodao je da su se medicinski radnici obučili u poslednje dve nedelje za postupanje u ovakvim situacijama i da će nakon pregleda lekara, eventualnog rendgena ili analize krvi biti doneta odluka o daljem lečenju.

Vekić je kazao da kretanje posle 17 časova u takvim slučajevima neće biti problem i da će građani u ambulanti dobiti odgovarajuću dokumentaciju kako bi mogli da se vrate kućama.

Za one koji tegobe osete nakon 22, ostaje da mogu da odu na Infektivnu kliniku, rekao je Vekić.

Državni sekretar je rekao da je na beogradskom Sajmu trenutno smešteno 49 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, a radi ukupno deset lekara i 25 medicinskih sestara.

Primedbe da pacijenti na Sajmu nemaju toplu vodu ni mogućnost da se okupaju, Vekić je ocenio kao „zlonamerne”.

„Mi se borimo za svaki život, ne možemo da kažemo da su na Sajmu postignuti hotelski ili bolnički uslovi, ali radimo na prevazilaženju problema i nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana rešiti pitanje tople vode”, rekao je državni sekretar, prenosi Beta.

Izvor: Politika

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...