Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KORONA VIRUS - SRBIJA 6. APRIL 2020: za Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" se mora naći hitno rešenje!

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock

Prisustvo korona virusa u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" potvrđeno je i biće tema prvog sastanka kriznog štaba, potvrdio je dr Predrag Kon, glavni epidemiolog Beograda, obraćajući se građanima na konferenciji za medije 6. aprila 2020. godine, koju je direktno prenosila RTS.

Da podsetimo, nakon što je nekoliko pacijenata nakon operacije razvilo povišenu temperaturu, u Institutu "Dedinje" je obavljeno testiranje 257 osoba i otkriveno je 67 pozitivnih zdravstvenih radnika, kao i 9 pacijenata. 

Među zdravstvenim radnicima je 11 lekara, među zaraženima je kod 6 osoba bilo samo lakih simptoma dok su svi drugi bez ikakvih tegoba.

Kako je objasnio dr Kon, nije do kraja jasno kako su svi oni zaraženi.

Povezane vesti

Prva sumnja se pojavila kada se kod nekih pacijenata posle operacije pojavila povišena temperatura za koju se prvo pomislilo da je izazvana intervencijom.

Kako nije prolazila, testirani su i pokazalo se da su pozitivni na virus COVID-19.

Najverovatnija je pretpostavka da su neki od pacijenata pre operacije bili u inkubaciji i razvili bolest tek posle operacije. 

Dr Kon je naglasio da je ovo samo pretpostavka i da nije nemoguće da su drugi medicinski radnici zaraženi na neki drugi način. 

Naglasio je da je najvažnije da se nađe rešenje za rad zdravstvenih ustanova. "

Dr Bojić je zatražio testiranje svih pacijenata koji se primaju na kliniku, ali to neće rešiti situaciju koja je takođe moguća a to je da prenosioci virusa ne budu u tom trenutku pozitivni na test", objasnio je dr Kon.

"Sigurno je da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove sasvim je moguć i treba to treba što pre suzbiti", kazao je dr Kon. "Ono što i dalje ostaje na snazi jeste da su prvi prioritet u testiranju zdravstveni radnici".

(O prioritetima za testiranje na COVID-19 pročitajte OVDE!)

Povezane vesti

U Republici Srbiji je do 15 časova 6. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.200 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.192 osobe od kojih je 292 pozitivno. Hospitalizovano je 1.197 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 101 pacijent.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirane su ukupno 8.552 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost, od prethodnog izveštaja imamo i novih sedam (7) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 58.

Preminule su 3 (tri) osobe muškog pola i četiri (4) osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 64,5 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Dr Kon je napomenuo da se broj testiranih povećava iz dana u dan. Svakako će biti testirani svi zdravstveni radnici koji budu imali respiratorne tegobe. 

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević, u Niškom okrugu je otkriveno 280 zaraženih osoba, od kojh je 47 zdravstvenih radnika, od toga 29 lekara i 18 medicinskih sestara, dok su ostali nemedicinsko osoblje. Većina je iz KBC Niš, njih 27. 

Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Lepa&Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...