Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KAKO SE OBAVLJA PREGLED U KOVID CENTRU U DOMU ZDRAVLJA: ko odlučuje kako se nastavlja lečenje obolelih od korona virusa

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock

U kovid-ambulantama ili, kako ih još zovu, korona centrima, pri domovima zdravlja, počelo je testiranje, odnosno uzimanje briseva građanima, koji imaju simptome infekcije virusom korona.

Ko će biti testiran, zavisi od izraženosti simptoma, a odluku o tome donosi lekar, nakon urađenog opšteg pregleda, i ako je potrebno laboratorijskih rezultata i snimka pluća.

Posle uzimanja uzorka, pacijenti se upućuju kući, gde čekaju rezultate nalaza, uz obavezu da budu u samoizolaciji dok ne stignu rezultati.

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, u dokumentaciji pacijenta se, pored, kliničke slike nalaze i lični podaci, uključujući i broj telefona. Rezultati, uglavnom, stižu za 24 sata i pacijent telefonom dobija informaciju da li je zaražen virusom kovid 19.

- Nalazi briseva stižu kod nas i pacijenta obaveštavamo telefonom da je pozitivan na virus korona i da treba da se javi u Infektivnu kliniku, radi daljeg lečenja - objašnjava dr Stojanović. -

Na Infektivnoj klinici će se utvrditi stepen infekcije.

U zavisnosti od toga i simptoma, oboleli se upućuje ili u bolnice za teže slučajeve ili u neku od privremenih bolnica. Na Paliluli se brisevi uzimaji u tri ambulante, a to rade posebno obučene medicinske sestre.

Tokom proteklog vikenda domovi zdravlja su se uključili u postupak proširenog testiranja u kovid-ambulantama, koje su otvorene prošle nedelje. Pacijenti koji imaju respiratarne smetnje, koje mogu ukazivati na infekciju virusom korona - temperatura, kašalj, bolovi u grlu, ne zakazuju pregled, dolaze lično u specijalizovanu ambulantu.

U zavisnosti od simptoma, pacijentima se, pored opšteg pregleda, radi i laboratorijska analiza krvi i rendgen pluća. Na osnovu svih nalaza odlučuje se da li je potrebno uzeti bris.

Tekst: B. B.

Izvor: Novosti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...