Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

PROFESOR PREDVIĐA KRAJ PRVOG TALASA KORONA VIRUSA: evo kad treba očekivati olakšanje

Matematički model prati situaciju u više od 200 zemalja zahvaćenih epidemijom korona virusa.

Izvor: Shutterstock

Sa budnom pažnjom javnost prati svakodnevne podatke o broju novozaraženih ljudi od korona virusa, onih na bolničkom lečenju, pacijenata na respiratorima, a sve u nadi da će se brojke što pre smanjiti, a naš svakodnevni život normalizovati.

U isto vreme pomno se prati svaka reč domaćih, ali i stranih stručnjaka, epidemiologa, infektologa, virusologa, imunologa... pa čak i inženjera!

Profesor b, naime, sa svojim timom saradnika napravio je svojevrstan model praćenja pandemije korona virusa ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu, a pomoću matematike predviđa kada će biti završen ovaj drugi talas kovida-19 po zemljama.

A poslednji proračuni govore da bi kraj ovog drugog talasa ili (ako više volite) drugog pika prvog talasa u Srbiji, mogao da usledi za mesec dana - oko 11. septembra.

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava.

Koristimo Gausovu krivu (matematički model se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - rekao je svojevremeno Kočović.

Izvor: Blic

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...