Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KAKO IZBEĆI KORONA VIRUS I GRIP NA JESEN: srpski epidemiolog daje 3 razloga za optimizam

Izvor: Shutterstock

Epidemiolog u penziji dr Radmilo Petrović kaže da ne veruje da će doći do sudara virusa gripa i novog korona virusa i za to je naveo nekoliko razloga.

Kako je dr Petrović objasnio gostujući na RTS, grip je prošle sezone bio nešto jačeg intenziteta, a da se povećana aktivnost tog virusa javlja jednom u desetak godina.

Zbog toga, smatra, sledećih godina situacija bi trebalo da bude nešto blaža.

Kao drugi razlog, dr Petrović ističe to što je virus gripa osetljiviji na mere koje se se sprovode protiv korona virusa.

"Ako sprovodimo mere, nosimo maske i držimo odstojanje, grip nema šanse da se proširi", rekao je Petrović, ali je upozorio da vakcinacija i dalje mora da se obavlja u rizičnim kategorijama stanovništva i da se i dalje održava imunitet protiv gripa, jer je on kratkotrajan.

Govoreći o vakcini protiv gripa, Petrović je rekao da bi vakcinu trebalo da prime svi koji su osetljivi na respiratorne infekcije, koji su imali raniju epizodu infekcije respiratornog trakta, kardiovaskularni bolesnici, osobe sa hroničnim ili metaboličkim poremećajima i svi stariji od 65 godina.

Maske štite i od gripa i od korona virusa!
Na pitanje koliko će još korona virus biti prisutan, rekao je da je to teško reći.

"Ja bih voleo da znam, ali ne znam. Ovaj virus je malo atipičan. Mi njega nedovoljno poznajemo, tek šest ili sedam meseci", rekao je Petrović i dodao da se tek stiču svetska iskustva i da se svaki dan otkriva nešto novo.

Kaže da je korona virus agresivniji u spoljašnjoj sredini od virusa gripa i da za razliku od gripa koji ulazi samo u respiratorni trakt, korona ulazi u krvotok i dolazi u sve organe i tkiva.

Podsetio je i da se očekivalo da prvi nalet bude najjači, ali da se dogodilo da je drugi pik prvog talasa bio gori nego prvi.

Radmilo Petrović ne isključuje prirodno gašenje virusa, ali upozorava da će taj proces trajati veoma dugo.

Iako je i traganje za vakcinom ubrzano, poručuje da ni ona ne može sve da završi kao čarobni štapić.

"Vakcina mora da se sistematski primenjuje u dugom vremenskom periodu, da bi se povećao procenat osoba sa antitelima", naveo je.

Dodao je i da bi vakcinu trebalo primiti bez obzira na to čija je, jer je i to bezbednije nego da se inficiramo korona virusom.

Izvor: Kurir / RTS

Povezane vesti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...