Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

10 najjeftinijih gradova za mlade turiste

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Živ i interesantan urbani centar sa aktivnim noćnim životom i primamljivim cenama, tako Beograd opisuju u prikazu liste evropskih gradova koji su najisplativiji za plitak džep mladih turista željnih dobrog provoda... Ali, nije na ...

Izvor: Foto: Profimedia

Američka medijska kuća Ej-Bi-Si njuz (ABC news) analizirala je koji su to evropski gradovi najisplativiji skromnom budžetu mladih turista…

Prema analizi ove američke medijske kuće, naša prestonica nije najjeftinija, već je zauzela sedmo mesto na listi.

"U Beogradu nećete naći mnogo atrakcija za koje se plaća ulaz, ali ćete naći živ i interesantan urbani centar sa aktivnim noćnim životom i primamljivim cenama", navodi američka televizija, a prenosi Tanjug 22. marta 2014 godine.

Američka televizija dodaje i da je u srpskoj prestonici dan moguće provesti sa budžetom od 27 do 30 dolara.

Poredeći cene noćenja u hostelu, tri "budžetska" obroka i dve karte u gradskom prevozu dnevno, Ej-Bi-Si je sačinuio listu mladima najpristupačnijih evropskih gradova na čijem čelu je prestonica Rumunije.

Najjeftiniji evropski grad za putnike "na budžetu" je Bukurešt, koji "definitivno nije najlepši rumunski grad, ali se u njemu dnevno može proći sa 23,38 dolara", navodi američka televizija.

Na drugom mestu nalazi se bugarska prestonica Sofija, koja je ocenjena kao "veoma prijatan grad, koji pruža dobrodošlicu inostranim turistima", i u kom će vam dnevno biti dovoljno 24,43 dolara.

Treći najjeftiniji grad je poljski Krakov, za koji Ej-Bi-Si tvrdi da ga treba posetiti pre nego što tražnja podigne cene kao u Pragu i Budimpešti. U Krakovu dan možete provesti sa 25,06 dolara.

Sledeće na listi je Sarajevo, gde su u dnevne troškove od 25 do 26 dolara uključena i tri "jeftina, lokalna piva", navodi Ej-Bi-Si, dodajući da je Sarajevo "još jedan divan grad koji pokušava da privuče turiste".

Peti na listi američke televizije je Kijev, gde se dan može provesti za 26 dolara, iako je snalaženje u njemu donekle otežano za turiste koji ne znaju ruski ili ukrajinski.

Šesto mesto, sa takođe 26 dolara po danu, zauzima letonska prestonica Riga, u kojoj su hosteli posebno povoljni.

Nakon Beograda, na osmom mestu najjeftinijih gradova našla se Budimpešta, gde dan košta 31,49 dolara. "U Budimpešti možete posetiti brojne zamkove i katedrale, a termalne banje dovoljno su jeftine čak i za bekpekere", navodi Ej-Bi-Si.

Sledeći grad u kom je moguće jeftino proći je Varšava, za koju je dovoljno 35,78 dolara. Poljska prestonica postaje sve popularnija, iako brojni turisti radije biraju Krakov.

Deseto mesto na listi pripalo je Zagrebu, koji turisti često zaobiđu da bi posetili popularne gradove na hrvatskoj obali, navodi američka medijska kuća. Za Zagreb je, međutim, dovoljno 38,95 dolara dnevno, što je prilično jeftino za evropske standarde, pogoto u poređenju sa susednom Italijom.

Na poslednjem mestu liste nalazi se slovačka prestonica Bratislava, "do koje skoro da se može peške iz Beča" i u kojoj dan košta 40,79 dolara, navodi Ej-Bi-Si.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...