Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečiji svet

Zašto se vaš đak prvak plaši škole

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Polazak u školu je novo iskustvo u životu deteta, ali i roditelja koji svog mališana treba da pripremi za taj veliki dan. Većina prvaka sa osmehom na licu dočekaće 1. septembar, međutim šta ako je vaš budući đak uplašen i negoduje? ...

Izvor: Foto: Profimedia

Iako su se neka deca i ranije odvajala od roditelja (polaskom u vrtić, odlazak kod deda i bake…) odvajanje polaskom u školu se razlikuje od dotadašnjih odvajanja.

Prvi put u životu dete počinje da se vrednuje kroz školski uspeh, što predstavlja jedno sasvim novo životno iskustvo. Većina dece voli školu i sa nestrpljenjem očekuje odlazak i povratak u školske klupe.

Nažalost neka deca pate od straha od škole pa je za njih, ali i za roditelje početak nove školske godine prava noćna mora.

Strah od škole naziva se “školskom fobijom”.

Školska fobija se manifestuje kao otpor deteta prema odlasku u školu zbog straha. Ova deca često se žale na niz telesnih simptoma: glavobolju ili bolove u stomaku.

Ovi bolovi kao i ostali simptomi, kao što su mučnina, lupanje srca, napetost u mišićima, poremećaji spavanja, umor i iscrpljenost nestaju u vreme vikenda i školskih praznika.

U trenutku kada treba da krene u školu dete bude uplašeno, oseća se ugroženo i bespomoćno, želi da pobegne iz škole, ima osećaj da je nesposobno da savlada  gradivo. Iznenada izjavljuje da se oseća loše, javljaju se telesni simptomi.

Strah od škole može pokazivati dete pri polasku u prvi razred osnovne škole, a često se javlja iznenada.

Nekada se može javiti i zbog opomene učitelja (zbog neurednog pisanja, pričanja za vrijeme nastave…) Nekada se javlja nakon najavljenog sistematskog pregleda. Ponekad deca odlaze od kuće kao da idu u školu, ali zapravo izostaju i roditelji za strah od škole saznaju tek kada ih ova institucija obavesti o izostancima.

Zbog čega se javlja strah od škole?

Postoji niz razloga zbog kojih se može javiti strah od škole. Osnovni uzrok školske fobije možemo tražiti u porodičnim odnosima. Ova deca često imaju strah odvajanja od roditelja, a kao posedica razvija se strah od škole.

Strah od škole se javlja i kod dece čiji roditelji imaju vrlo visoka očekivanja od svoje dece i u najboljoj nameri deci govore: “ti ćeš sigurno biti odličan, imaćeš sve petice”.

Detetova težnja da ispuni očekivanja svojih roditelja dovodi dete do straha od neuspeha da će ih razočarati ukoliko ne bude uspešno u školi, što uzrokuje različite tegobe u kojima roditelji ne prepoznaju strah od škole.

Takođe se strah od škole javlja kod dece koja odrastaju u porodicama u kojima su roditelji prezaštitnički prema detetu.

Neretko se strah od škole javlja kod dece koji odrastaju u porodicii u kojoj se  roditelji razvode ili bolest roditelja) tako da dete odbija školu jer ima potrebu da kontroliše novonastalu situaciju i na taj način spreči raspad porodice.

Vrlo često strah od škole je posledica izloženosti deteta fizičkom i verbalnom vršnjačkom nasilju, na putu do škole ili u školi, ali i poteškoće u uspostavljanu socijalnih kontakata.

Izvor: Poliklinika za zaštitu dece grada Zagreba

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...