Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečiji svet

MNOGI NISU VEROVALI DA ĆE TRUDNA NATAŠA BEKVALAC OVO DA URADI: evo koje je staro srpsko ime pevačica izabrala za ćerku (FOTO)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Mnogi su mislili da će Nataša Bekvalac dati ćerki moderno i svetski poznato ime, ali ona se odlučila za staro srpsko ime sa divnom simbolikom!

Izvor: Foto: Dragan Kadić

Pop pevačica NatašaBekvalac trenutno je u šestom mesecu trudnoće. Ove dane provodi mirno, u svom domu jer je karijeru pauzirala kako bi se posvetila odmoru i pripremama za dolazak ćerke.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO NATAŠA BEKVALAC IZGLEDA U 6. MESECU TRUDNOĆE: pevačica obradovala obožavaoce prvom trudničkom fotografijom (FOTO)

Bekvalčeva je dugo razmišlajala i koje ime će dati svojoj mezimici, a izbor je pao na staro srpsko i neobično ime. Zbog velike ljubavi prema svojoj bakiDragici, Nataša će ćerku nazvati po njoj.

- Svi su bili oduševljeni kada je Nataša spomenula da razmišlja o tome da ćerkici da ime Dragica, ali su odluku  o tome ipak prepustili Luki i njoj. Neki su komentarisali da je ime možda previše arhaično za današnje vreme, te da bi beba možda trebalo da ima neko modernije, ali nisu želeli preterano da je ubeđuju. Odluka je, naravno, na njoj i Luki, a svakako ima dovoljno vremena dok se ne porodi da razmišlja o tome – kaže izvor za "Alo".

Nataša već ima ćerku Hanu iz braka sa DanilomIkodinovićem, a novoj devojčici se raduje cela porodica. Nataša i Luka jedva čekaju početak proleća kada bi njihovo dete trebalo da dođe na ovaj svet.

Izvor: Blic

Izvor: Foto: Dragan Kadić

OVO SU NAJLEPŠA STARA SRPSKA IMENA: podsećanje na 10 zaboravljenih ženskih imena

Poslednju deceniju ili dve u Srbiji su popularna što kraća i neobičnija imena za devojčice kao što su: Lea, Mia, Lara, Una, Dunja, Ema, Tea… ali i ona "aristokratskog" porekla poput Anastasije, Helene, Sofije…

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠA STARA SRPSKA IMENA ZA DEČAKE: 10 tradicionalnih muških imena na koja su roditelji u Srbiji zaboravili

Ovakva, što neobičnija, svetski aktuelna i moderna imena nažalost prete da potpuno potisnu ona koja su se vekovima davala devojčicama u Srbiji. Iako su mnoga od tih retkih imena proslavila velike i moćne žene srpske i svetske istorije, preti im potpuno nestajanje iz naših imenoslova.

U tekstu se ne bavimo imenima isključivo srpskog porekla, nego onim koja su postojala u Srbiji od davnina, koja su se u narodu odomaćila i bila prihvaćena kao tradicionalna, narodna.

Anka – staro ime u značenju "milost, zahvalnost". Ovo ime potisnule su njegove varijante poput Ana i Anja. Poznata u našoj istoriji je Anka Pomodarka, kako su je zvali, princeza iz dinastije Obrenović. Bila je ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije, pisac i organizatorka prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

Bisera – u značenju "biser, svetlucava, dragocena"… Ime je upisano u kalendar Srpske pravoslavne crkve. Bisera Vukotić poznata je svetska glumica – u Italiji znana kao Olga Bisera. Rođena je u Mostaru, Fakultet dramskih umetnosti pohađala je u Beogradu, a sa 25 otišla u Holivud. Poznata je i naša Bisera Veletanlić.

Delfa – ime grčkog porekla u značenju "more, morska". Najznačajnija Srpkinja, poreklom Hercegovka, sa ovim imenom bila je Delfa Ivanić, srpska slikarka, dobrotvorka i zajedno sa Nadeždom Petrović idejni tvorac Kola srpskih sestara.

Žanka – izvedeno od Žan(a)+ka u značenju "božanstvena". Najpoznatija je, svakako, velika srpska glumica Žanka Stokić.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...