Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodica ostalo

DANAS JE SVETI SISOJE, SVETAC KOJI ŠTITI DECU I LEČI BOLESNE: evo šta svaka majka treba da uradi na ovaj praznik

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Pravoslavni hrišćani 19. jula obeležavaju dan posvećen Svetom Sisoju, a evo koji obučaji se u Srbiji poštuju na ovaj sveti praznik!

Izvor: Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju 19. jula svetog Sisoja. Srbi poštuju Sisoja kao kao zaštitnika dece i brzog pomoćnika u svakoj tuzi i nevolji.

PROČITAJTE JOŠ: Uz ikonu i kandilo: šta sve treba da imate u pravoslavnom domu

U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cenjen kod majki i žena jer važi za zaštitnika dece i brzog pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga većina je običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sa decom. Mnoge majke praktikuju da poste 7 dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj „sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki. Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima naše zemlje i do danas je sačuvao verovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

PROČITAJTE JOŠ: Krsna slava i pouke pravoslavlja: kako i kada otac predaje slavu sinu i da li nastavlja da je slavi i dalje

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da danas deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovečno.

Ko je bio sveti Sisoje?

Prepodobni Sisoje Veliki bio je rodom iz Misira u današnjem Egipatu i učenik Svetog Antonija.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe, da je bi krotak i nezlobiv kao jagnje. Zato mu je Bog dao veliku blagodat, da isceljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove, i mrtve vaskrsava.

Još zaživota se pročuo kao iscelitelj i čudotvorac, pa su mnogi dolazili kod njega po savet i lek. Šesdeset godina je Sisoje živeo u pustinji.

Tekst: T.G.

Izvor: Žena

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...