Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodica ostalo

Lečenje štitne žlezde homeopatijom

Autor Milena Nonkovic
Autor Milena Nonkovic

Homeopatija je sve popularnija grana medicine koja koristi prirodne zakone. Pogodan je metod za lečenje alergija, prehlada, upale sinusa, PMS-a, simptoma menopauze, povreda, menstrualnih bolova, tuge, emocionalnog stresa, glavobolje, ...

Izvor: Foto: Thinkstock

Lisina čitateljka Olga obratila nam se sa pitanjima vezanim za lečenje poremećaja rada štitne žlezde homeopatijom, a mi smo odgovore potražili u ordinaciji Biobalance od dr Tatjane Lalić, specijalistkinje kvantne medicine, homeopatije i akupunkture.

Homeopatija je prirodni način lečenja čiji je osnovni princip "slično se leči sličnim". To znači da će jedan lek koji kod zdrave osobe izaziva određene simptome, kada te simptome prepoznamo kod bolesne osobe, moći ovu da leči. Svima je poznato da većina nas plače dok seče crni luk, da nas peku oči i da pocrvene. Kada se takvi simptomi jave pri alergijama ili prehladama, možemo primeniti homeopatski lek od luka. Ovo je bitna razlika u pristupu lečenja u odnosu na konvencionalnu medicinu u kojoj simptome bolesti otklanjamo suprotnim sredstvima, koja trenutno smire simptome i često ih potisnu, da bi se kasnije pojavili u još jačem obliku.

Lečenje se zasniva na holističkom pristupu pacijentu, što podrazumeva da lečimo čoveka u celini, a ne bolest ili dijagnozu. Prilikom pregleda i određivanja terapije uzimaju se u obzir svi fizički, mentalni i emocionalni simptomi, kao i nasledni faktori. To je razlog što se za isto oboljenje (istu dijagnozu), kod dve osobe daje različiti lek.

Homeopatski lek podstiče organizam na samoizlečenje, delujući na njegovu „vitalnu silu“ ili „dinamis“, životnu energiju koja nas održava u ravnoteži sa našom unutrašnjom i spoljnom sredinom, odnosno održava nas u stanju zdravlja. Često tada koristimo izraz „imunitet“ u najširem značenju. Homeopatski lekovi su biljnog, mineralnog i životinjskog porekla, proizvedeni posebnim farmaceutskim postupcima, u izuzetno niskim dozama, odnosno velikim razblaženjem osnovne supstance. Posebnim procesom potenciranja, homeopatska supstanca dobija svoja lekovita svojstva. Lekovi su u obliku kapi, malih granula lako rastvorljivih u ustima, tableta ili masti.

- Homeopatija je suptilni, individualni metod lečenja koji mogu koristiti svi (trudnice, novorođene bebe, mala deca), bezopasan je i sa jasno određenim postulatima.

Može se kombinovati sa drugim metodama lečenja, osim što one onda smanjuju efekat homeopatske terapije - ističe dr Tatjana.

Više o dijagnostici i lečenju homeopatijom pogledajte na sledećoj strani.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...