Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihologija

Srećni i u 2016. godini: psiholozi vas savetuju kako da spremno dočekate Novu godinu

Autor Nevena Colic
Autor Nevena Colic

Napišite pismo budućoj sebi, sebi na kraju 2016. godine, zapisujući svoje želje, snove, bez cenzure! Evo zašto...

Izvor: Foto: Profimedia

Osigurajte 30-ak minuta u kojima nećete biti ometani i odaberite prostor u kojem se osećate posebno dobro. Možete zapaliti sveću ili mirisnu lampu i nekim lepim detaljima oplemeniti mesto na kojem se nalazite, sve s ciljem da vam bude lepo.

Ovo je vaše vreme za sebe u kojemu težite povezati se s dubinama svog bića, u kom ćete osluhnuti poruke koje će vam došapnuti vaša intuicija u obliku misli, slika, sećanja.

Postavite nasuprot sebe stolicu i zamislite da na njemu sedi lik koji je otelotvorenje u vašoj 2015. godinu. Nemojte promišljati, jednostavno prihvatite ono što vam se pojavi kao prdstava, a možda i kao misao, stih, melodija.

Možda vaša 2015. godina ima oblik prekrasne vile ili princeze, možda pogrbljene starice, možda je oblak boja, dramatičan ritam bubnjeva ili tugaljiva pesma violine...

Vratite se u mislima unatrag, na početak godine i osvestite ono što je u njoj za vas bilo posebno važno. Kad bi 2015. godina bila poglavlje u vašoj knjizi života, koji bi mu bio naslov? Koje su se teme pojavljivale u vašem životu?

VIŠE: 10 grešaka koje vam kradu sreću: kako da živite lepše i srećnije

Kako ste se nosili s njima, koje je možda bilo skriveno blago u teškim trenucima? Šta vam je u protekloj godini bilo najvrednije, šta svakako želite poneti sa sobom, a što želite ostaviti iza sebe?

Recite svojoj 2015-oj na čemu ste joj zahvalni, a što biste želeli da je bilo drugačije. Napišite na papir sve ono što želite ostaviti iza sebe - to mogu biti razni problemi i opterećenja, reakcije koje ne volite kod sebe, emocionalne povrede...

Dok budete pisali, možete zamišljati kako s izdisajem istovremeno otpuštate iz sebe neželjenu energiju, kao malene oblačiće koje duvate u plamen sveće, a zatim možete i zapaliti papirić i vizualizovati kako se time oslobađate starog i stvarate prostor za novo iskustvo.

Zahvalite se svojoj 2015-oj i vidite kako se ona podiže i odlazi nestajući u daljini.

Na njeno mesto sad dolazi 2016. godina. Dopustite sebi da vidite lik koji će se pojaviti, a isto tako ga možete prema želji oblikovati i menjati, sve dok se ne javi osećaj radosnog iščekivanja.

VIŠE: Zbogom stresu: 8 stvari koje uspešni ljudi rade pred spavanje

Napišite pismo budućoj sebi, sebi na kraju 2016. godine, zapisujući svoje želje, snove, bez cenzure, a onda ga stavite u omot, zalepite i odložite na sigurno mesto gde će vas dočekati u zadnjim danima 2016. godine.

Još jednom, uz osmeh, mahnite sebi u budućnosti i vidite kako vam uzvraća pozdrav i osmeh i poručuje da je iza nje jedna posebna, dobra godina i šta se tačno događalo neće vam otkriti, da ne bi pokvarila veselje otkrivanja!

Izvor: Sensa klub

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...