Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život piše priče

Zavirite u svet iluzija Mirjane Milošević Kike: kad hobi postane profesija

Autor Suzana Obradovic
Autor Suzana Obradovic

Bodi art slikarka i tvorac iluzija Mirjana Milošević, poznatija kao Kika, od nezaposlene majke dostigla je status umetnice poznate širom sveta.

Izvor: Foto: Stojan Mihajlov, Tamara Gavrilović

Da hobi može da se pretvori u ozbiljan posao, najbolje govori primer umetnice Mirjane Milošević iz Smedereva. Iako je pohađala srednju saobraćajnu školu s namerom da postane sportski trener, taj san joj se nije ostvario.

Nedugo po upisu na Višu školu za sportske trenere, morala je da odustane zbog povrede kičme. Naime, to su joj savetovali lekari ako želi da jednog dana rodi dete. Mirjana je ubrzo rodila sina koji ju je inspirisao za crtanje i rad s decom. Pošto dugo nije mogla da se zaposli, odlučila je da svoj hobi pretvori u profesiju.

A kako je došla na ideju da se bavi oslikavanjem tela na ovako zanimljiv način?   - Dugo sam se bavila oslikavanjem zidova, međutim, povreda kičme me je sputavala u tome, pa sam morala da se posvetim fizički manje zahtevnom poslu. Tako sam počela sa oslikavanjem lica - objašnjava Kika.     

Mirjana je osvojila glavnu nagradu Niksa (NYX) nacionalnog takmičenja tog brenda u kategoriji optička iluzija, svojim nesvakidašnjim projektom pod nazivom Drvena lutka. Priča nam koliko joj je značila ta nagrada kao priznanje za rad, ali i kao podsticaj za dalje napredovanje.

- Značilo mi je mnogo jer sam pre toga rešila da odustanem od svega i da se zaposlim bilo gde. Toliko uloženog truda i neprespavanih noći uz vežbanje, a ništa zauzvrat. Počela sam da sumnjam u svoj talenat, a onda se desilo čudo - titula najboljeg i moj ulazak na velika svetska vrata. Imam i svoj Jutjub kanal, koji je veoma gledan. Zaista nisam očekivala toliku posećenost. Još uvek mi sve ovo deluje kao divan san - oduševljeno kaže Mirjana.

Pročitajte još: Intervju Marija Bergam: Podvig je uskladiti posao i porodicu

Noć veštica je iza nas, a Kika upravo u tom periodu godine ima najviše posla. Otkriva nam šta njeni klijenti obično traže i koliko joj je vremena potrebno za oslikavanje jednog tela. 

- Ove godine sam bila vrlo zauzeta. Već u julu sam morala da zakazujem za oktobar. Isporučila sam sve video-snimke za Halloween na vreme i trenutno se odmaram. Klijenti za ovaj, na Zapadu veoma popularan praznik, uglavnom traže moje kreacije za zombije, kosture i horor likove. Inače, da bih uradila jednu ozbiljnu iluziju, potrebno mi je sedam-osam sati. Pre početka postavim sve ispred sebe na radni sto, pustim muziku i čekam da me ponese inspiracija. Iako često imam modele, ipak najviše volim da oslikavam svoje telo jer to mogu i noću kada mi naiđe inspiracija, a i najbolje poznajem svoje telo - priča naša sagovornica. 

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Windows Created: 2017:11:08 13:35:19
Izvor: Foto: Stojan Mihajlov, Tamara Gavrilović

Zaljubljena u horor

Mirjana je svoj posao proširila van okvira bodi arta. Već neko vreme svoje veštine sve više primenjuje u pozorištu i filmskoj industriji.

- To mi je možda i omiljeni deo posla. U poslednje vreme radim za svetski poznate produkcijske kuće kao najave za premijere filmova. Zaljubljenik sam u horor filmove pa sam se čak i oprobala u režiji. Da sumiram, u planu mi je da nastavim sa svojim iluzijama i pomerim granice realnog. To me ispunjava - zaključuje bodi art slikarka i umetnica iluzije.

Izvor:  Lepa i Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...