Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život piše priče

KAKO SAM POBEDILA RAK: spisateljica Pipa Mila Dragica otkriva zašto je posle operacije karcinoma odbila zračenje

Autor Vanja Ostojic
Autor Vanja Ostojic

Posle dijagnoze karcinoma i prognoze za još nekoliko meseci života, Pipa Mila Dragica svojim iskustvom, ličnom samospoznajom i knjigama pomaže drugima kada im je najteže.

Izvor: Foto: Ivana Stojanović

Nije ni slutila da će se teško razboleti i da će joj lekari prognozirati još samo nekoliko meseci života.

Umesto da se preda, rešila je da ozdravi i svoje iskustvo i put do potpunog oporavka podeli sa svima. Pipa Mila Dragica danas je zdrava, samosvesna i ostvarena žena, koja oko sebe širi samo dobru energiju. Objavila je tri knjige: Put satkan od svetlosti - kako sam pobedila rak, Čarobnost transformacije iz minusa u plus i Čarolija moga dede.

Ona piše i pesme, slika i drži mentalne treninge, a našim čitaocima otkriva kada joj je bilo najteže, gde je našla snagu za borbu i kako joj je iskustvo s teškom bolešću promenilo život.

PROČITAJTE JOŠ: ČUDESAN LEK IZ PRIRODE: kako nas đumbir štiti od bolesti

- Kada su mi saopštili da imam rak, odmah sam pomislila na smrt. Osećala sam se kao da mi se ceo svet ruši. Težak je to osećaj jer kada smo u velikom neznanju, imamo pogrešnu percepciju. I ja sam bila jedna od takvih i zato sam i bila i bolesna. Posle razgovora s lekarima i saznanja da mi preostaju tri-četiri meseca života, nisam mogla da dišem. Gušilo me je, a nisam znala zašto me to snašlo. Počela sam da se preslišavam šta sam pogrešila. Osećala sam se nekako prevarenom. A onda sam se setila svog dede, koji je bio izuzetno mudar a njegove priče nisu bile u skladu s lekarevim rečima o nemoći i prihvatanju bolesti - kaže Pipa Mila Dragica.

Kako kaže, tada joj se desilo čudo: videla je svog dedu kako stoji ispred nje i priča.

- Zvučao je vrlo uverljivo. Danas znam da sam ga na neki način prizvala. On je bio moj spas, jer mi je rekao da to nije istina, da ne znaju ni lekari i da postoji rešenje. Meni je to bio znak da pazim kuda idem, u šta verujem i šta činim. Kao i svaki čovek kad se razboli, i ja sam bila nesvesna istine da postoji i put pobede, moć i način da se izađe iz toga.

S jedne strane, prihvatila sam lečenje, jer su mi svi savetovali da tako mora, a s druge strane, izbistrile su mi se misli zbog onih dedinih reči. On je smatrao da je normalno biti zdrav, te da se ljudi razbole zato što nemaju vere. Zvala sam ga u pomoć, jer sam znala da mogu naći način da se izlečim. Vera mi je u međuvremenu postala toliko jaka, da je božanska energija posle dva meseca učinila svoje - ističe naša sagovornica.

Primila je hemoterapiju jer nije imala snage i smelosti da je prekine.

- Ostala sam bez kose i nisam znala kako da se izborim sa svima koji su mi delili savete. Terapiju sam teško podnela, povraćala sam i ništa nisam mogla da jedem sem konjskog mesa i brusnica. Ispirala sam usta maslinovim uljem i to je bio neki moj način borbe protiv mučnine i loše krvne slike. Takođe sam pila puno vode. Bez obzira na sve, opet se desilo čudo. Rak je nestao, a lekari su znali da to nije samo od terapije, jer ona ništa ne može da uradi sama, već da je i do čoveka - kaže Pipa.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...