Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolači i torte

OBAVEZNI KOLAČI ZA MALI BOŽIĆ: 3 recepta za vasilice (RECEPTI)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije.

Izvor: Foto: Thinkstock

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!

Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan "pčelom  crkve Hristove", koja nosi med vernima i žaokom svojom, bode jeretike - bezbožnike.

U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Tri recepta za vasilice naći ćete u našoj galeriji slika, a bez obzira na to koji izaberete, ne zaboravite da njima počastite i svoje prve komšije kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...