Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolači i torte

KAKO SE KUVA ŽITO U MIKROTALASNOJ PEĆNICI: pšenica za koljivo ili posni obrok (RECEPT)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Uštedećete na vremenu i potrošićete manje struje, ako kuvate žito u mikrotalasnoj.

Izvor: Foto: Profimedia

Kuvanje pšenice je lak ali dugotrajan proces, piše Lepa & Srećna.

Potrebno je najmanje 2 sata kuvanja na tihoj vatri da bi se žito skuvalo i to pod uslovom da ste pšenicu potopili prethodne večeri i da je odstojala u hladnoj vodi cele noći.

Međutim, ako ste to propustili da uradite i ako želite da skuvate žito na najbrži način, možete to da uradite u mikrotalasnoj pećnici.

Povezane vesti

Uštedećete na vremenu i potrošićete manje struje, a kuvanje možete da organizujete u nekoliko navrata, kako vama odgovara.

Ukupno vreme kuvanja u pećnici treba da bude oko 25 minuta. Međutim, možete praviti i pauze, što je važno za one koji ne žele da stoje u blizini pećnice dok ona radi.

Za početak, otrebite pšenicu i operite je u hladnoj ili mlakoj vodi, najbolje u nekoliko voda.

Ocedite i stavite u posudu za kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. Nalijte vodom (u proporciji 1:3) i uključite na 10 minuta. Nakon toga zatvorite posudu potpuno i ostavite da stoji na toplom (može i u pećnici) u zavisnosti od toga koliko vremena imate - 10-20 minuta. Za to vreme žito upija vrelu vodu a proces kuvanja se nastavlja.

Povezane vesti

Uključite ponovo na 10 minuta i, kad posudu budete mogli da bezbedno otvorite (čuvajte se vrele pare), proverite da li je zrno raspuklo.

Na kraju, kuvajte u uključenoj pećnici još 5 minuta i ostavite u toplom koliko god još želite. Žito će biti gotovo ali ne i prekuvano.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije