Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: RAŠKA: evo kako se pravi tradicionalna orašnjača

Autor Vanja Ostojic
Autor Vanja Ostojic

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

Izvor: Foto: Shutterstock, Vanja Ostojić

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse.

Put nas vodi u Rašku oblast…

Orašnjača

  • Sastojci:
  • 400 g oraha
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 ljute papričice
  • 3 čena belog luka
  • so

Priprema:

Orahe istucajte tučkom, dodajte sitno seckane papričice i crni luk, posolite i izmešajte.

Na kraju ubacite sitno seckan beli luk, dobro izmešajte i sipajte u drvenu posudu (zastrug).

Orašnjaču možete držati i u staklenoj ili keramičkoj posudi, bitno je da nije od metala.

Odlično ide uz pečenu pogaču i živinsko meso.

Punjene dunje

  • Sastojci:
  • 8 dunja
  • 100 g drobljenih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 8 kašika brašna
  • mleveni karanfilić

Priprema:


Dunje operite i osušite, odsecite im vrh, pa ih izdubite.

Pomešajte orahe, brašno i suvo grožđe koje ste prethodno potopili u vodu, a zatim ocedili.

Dodajte karanfilić i napunite dunje.

Poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180-200 stepeni.

Pečene dunje po želji možete preliti karamelom ili šlagom.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG O PRIPREMI OVOG SLATKOG SPECIJALITETA!

Software:Adobe Photoshop CC (Windows) Created: 2019:10:08 11:02:20
Izvor: Foto: Shutterstock, Vanja Ostojić

Evo šta nikako ne bi trebalo da propustite prilikom posete Raškoj oblasti!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...