Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meso i riba

SKOCKANO PRASEĆE PEČENJE: meka prasetina sa krompirom i sosom (RECEPT)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Reš kožica i meka krtina, to su dve glavne karakteristike dobro ispečenog prasećeg mesa!

Izvor: Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 1 komad prasetine od rebara
  • 1 crveni luk
  • 2-3 češnja belog luka
  • so i ulje
  • Za mazanje:
  • 1 kašičica meda
  • 3 - 4 kašike rakije
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • malo čilija
  • Za sos:
  • 1 šoljica vode ili supe
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica senfa
  • sok pola limuna
  • so i biber

Dobro obrijati dlačice ako je nešto od njih ostalo na kožici (poslužite se jednokratnim brijačem).

Oprati meso i osušiti papirnim ubrusom.

Sipajte u pleh nekoliko kašika ulja i stavite meso tako da koža bude okrenuta gore. Peći 5-8 min u dobro
zagrejanoj rerni.

Kad se koža zategne, izvadite i oštrim nožem zasecite uzduž i popreko, na širinu od oko 5-6 cm, ne dublje od od 3-4 mm. Trik je u tome što se pre kratkog pečenja ovo ne može izvesti lako, na ni rezovi neće biti precizni.

Ovo je najbolji način da dobijete lepe i pravilne kocke.

Sad treba posoliti meso, utrljavajući so u rezove i svih strana ravnomerno!

Dodajte u pleh dodati 1 dl vode i isečeni luk i beli luk ispod mesa. Nastavite da pečete 180 C stepeni 45 - 50 min. Povremeno dolivajte vodu, ali nemojte je prelivati preko mesa. Takođe, nemojte okretati komad.

Za premazivanje, izmešajte rakiju, med, papriku i čili pa premažite kožicu.

Nastavite da pečete dok meso sasvim ne omekša. Ocedite višak masnoće iz pleha i sačuvajte.

Vratite pečenje u rernu i uključite gril ili samo gornji grejač da se kožica postane "reš". Pratite kako kožica tamni, pa posle sedam do osam minuta (zavisno od rerne), izvadite pečenje kad se pojave mehurići.

Služite uz krompir pečen u masnoći od pečenja.

Od masnoće možete napraviti i sos, dodajući brašno da blago pobeli, pa umešajte ostale sastojke, dodajte vodu i ukuvajte.

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Tekst: Frana Omelić

Izvor: Žlicomivilicom

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...