Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recepti ostalo

KAKO SE PEČE PRASETINA U RERNI: specijalni saveti za praseće pečenje sa hrskavom kožicom (RECEPT)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

But, rebra, plećka? Izaberite komad mlade prasetine po svojoj želji, a mi vam donosimo recept koji će učiniti praseće pečenje izuzetnim! Sočno, lepo pečeno meso i hrskava kožica!

Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 kg prasetine
  • 3 kašičice soli
  • 2 kašike sirćeta
  • 5 kašika ulja

Praseće pečenje pripremite na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite.

Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.

Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.

Izvor: Foto: Shutterstock

Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

PROČITAJTE JOŠ: Slano predjelo za svečane prilike: bajadera od pilećeg mesa (RECEPT)

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i  stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

Povremeno proveravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlite sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica.

Povezane vesti

Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

Izvor: Erecepti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije