Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recepti ostalo

ISKORISTITE BAJATI SOMUN I BAGET: srpske domaćice zavolele prženice od šupljeg hleba (RECEPT)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

I somun i baget lepi su samo sveži. Zato, kad su bajati, napravite šuplje prženice!

Izvor: Foto: Shutterstock

Za dobre prženice važno je da bajat hleb bude od onih "dobro umešenih" vrsta, tako da se sredina lepo seče i ne mrvi pred prženje, piše Lepa & Srećna

Ali šta da radimo sa somunima i baget hlebom, koji su ukusni samo dok su super sveži?

Nemojte bacati ove "šuplje" hlebove sa divnom koricom. Napravite džinovske prženice koje su mnoge srpske domaćice već testirale.

 Svi kažu da je ukus fenomenalan, a recept je jednostavan.

Povezane vesti

Ideju za ovaj recept naše domaćice pronašle su u jednoj kulinarskoj TV emisiji o popularnoj hrani u drugim zemljama, a osnova je široki hleb baget.

Sličnost s našim somunom je upravo u tome što je sredina šupljikava, a hleb to i čini ukusnim dok je svež.

Kad odstoji dan ili dva, članovi porodice više neće da ga jedu, a za prženice nije pogodan jer svi parčići ispadnu šuplji.

Povezane vesti

Uz ovaj recept, dobićete ukusan obrok, a punjenje možete da menjate u skladu sa namirnicama koje trenutno imate u frižideru kao i prema ukusu ukućana.

Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • baget ili somun
  • 3 jajeta
  • 200 gr mesnog ili ribljeg punjenja po želji (seckana šunka ili uprženo mleveno meso ili usitnjena sardina ili tunjevina)
  • manja glavica luka
  • so, biber, dodatni začini po želji
  • prilog po želji: kečap, senf, majonez, rezanci sirove šargarepe, krastavac, paradajz

Priprema: Rasecite baget ili somun po dužini. Izmešajte seckani luk, jaja, mesno punjenje i začine i sipajte u malo podmazan, ugrejan tiganj. U tu mešavinu spustite polovine hleba tako da šupljikava sredina utone u smesu. 

Povezane vesti

Pržite na srednjoj vatri, a kad smesa bude pržena, okrenite utopljene polovine hleba tako da se i korica lepo prepeče.

Izručite na tanjir, dodajte priloge po želji pa sastavite polovine i pričvrstite čačkalicama. Secite poprečno kao kriške i služite bogate parčiće na ovalu.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije