Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recepti ostalo

POSNI MAJONEZ NA 3 NAČINA: majonez bez jaja (RECEPTI)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić
Izvor: Foto: Shutterstock

POSNI MAJONEZ OD GUSTINA

  • Sastojci:
  • 6 ravnih kašika gustina
  • 24 kašike vode
  • 3 kašičice senfa
  • 9 kašika ulja
  • sok od 1/2 limuna
  • biber
  • so

Priprema:

6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica.

skuvati da se zgusne.

Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa

Zatim dodati jednu po jednu 9 kašika ulja.

Na kraju sipati sok od 1/2 limuna.

Mutiti da sve bude kompaktno.

Dodati soli i bibera prema ukusu.

Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

POSNI MAJONEZ OD SOJINOG MLEKA

  • Sastojci:
  • 200 ml nezaslađenog sojinog mleka
  • 300 ml ulja
  • kašičica limunovog soka
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta
  • kašičica senfa
  • soli po ukusu

Priprema:

Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja.

Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće.

Zatim sipati limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva.

Sada dodajte senf i ostatak ulja.

Mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.

POSNI MAJONEZ OD KROMPIRA

  • Sastojci:
  • 2 krompira
  • kašičica senfa
  • limunov sok
  • kašika belog vina
  • 200 ml ulja
  • so
  • biber po ukusu

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte.

Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte.

Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom

Dodajte polako ulje.

Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.

Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

Izvor: Posna jela

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...