Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Supe i čorbe

Čorbica protiv upale grla

Svako od nas je bar jednom iskusio kako boli upaljeno grlo. Bez obzira koliko vam je teško pokušajte da pomoću čarobne čorbice od paradajza umanjite bol u grlu.

Izvor: Foto: Shutterstock

Upalu i natečenost grla i sinusa koji su često uzrok bolnog grla izazivaju virusi i bakterije koji zbog nešto slabijeg imuniteta imaju priliku da „napadnu“ naš organizam. Važno je naglasiti da su bele tačkice u grlu i krv u sluzi obavezan razlog za posetu lekaru, jer bakterijska infekcija sigurno neće proći bez antibiotika. Ova čorbica čiji recept vam donosimo će vam ublažiti simptome i biće odlična dopuna terapije.

Lekovita paradajz čorbica

Potrebno je:
pola kilograma oljuštenog paradajza ili manja konzerva pelata
1,5 dl vode
3 češnja belog luka
manja glavica crnog luka
trećina kašičice čili praha
malo svežeg peršuna, timjana, bosiljka, origana
kašičica đumbira
kašičica maslinovog ulja
so i biber

Način pripreme:

Ako koristite svež paradajz obavezno ga pre kuvanja usitnite seckom. Paradajz ili pelat pomešajte sa vodom i stavite da proključa. Kada provri dodajte so i biber, smanjite vatru i ostavite da kuva još nekoliko minuta. Beli i crni luk isecite što sitnije. Kuvan paradajz sklonite sa ringle i umešajte ostale začine. Ako koristite suve začine, dodajte ih pola minuta pre završetka kuvanja da bi malo omekšali i povezali se sa čorbicom.

Važno je naglasiti da sve sastojke osim paradajza ostavite sirove - jer se samo likopen, snažan antioksidans iz paradajza, bolje apsorbuje u organizmu nakon kuvanja. Svaki sastojak u ovoj čorbici pomaže protiv bolnog i natečenog grla, oslobađa disajne puteve i greje telo.

Saveti +

*Nakon svakog obroka, ispirite grlo rastvorom od 250 ml vruće vode u koju ste umešali pola kašičice soli i kašičicu praha kurkume. Neka se ohladi da se ne opečete i svaki gutljaj nakon dvadesetak sekundi obavezno ispljunite.

*Ako vam smeta ukus kurkume napravite rastvor od čaja žalfije u koji možete dodati kašičicu jabukovog sirćeta i kašičicu meda. Time ispirajte grlo takođe tri puta dnevno.

*Pijte čaj od nane ili hibiskusa u koji možete iscediti jednu celu pomorandžu, dodati pola kašičice meda i pola kašičice sveže izrendanog đumbira.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...