Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zimnica

SLANE KIFLICE OD KUKURUZNOG BRAŠNA: sa filom po želji (RECEPT)

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

450 g namenskog brašna

150 g krupnije mlevenog kukuruznog brašna

10 g suvog kvasca

1 i po kašičica soli

1 kašičica šećera

60 g otopljenog putera

1 jaje

250 do 300 ml toplog mleka ili mlaćenice

Sastojci za punjenje:

viršlice

krem sir

feta sir

I još:

1 umućeno jaje sa malo mleka ili vode za premazivanje testa

semenke po izboru

Priprema:

Prosejati brašno, dodati so, šećer, kukuruzno brašno, suvi kvasac, izmešati sve zajedno.

Mleko ili mlaćenicu zagrejati da bude toplo ali ne i vruće i sipati u brašno, dodati jedno jaje, koje ste prethodno blago umutili viljuškom, kao i  otopljen i prohlađen puter.

Zamesiti testo i dobro ga izraditi, dodajući brašno po potrebi, tako da bude glatko i ne lepi se za ruke. 

Oblikovati umešene testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo podeliti na 4 jednaka dela. Posuti ih brašnom ispod i odozgore, pokriti i ostaviti desetak minuta da se testo još jednom "odmori".
Svaki deo rastanjiti na pobrašnjenoj radnoj površini na onoliko koliko volite da su vam kifle velike.
Iseći na 6 ili 8 delova, na svaki deo staviti punjenje po želji, iseći dole gde je trougao nekoliko puta pizza sekačem i zaviti u kiflu.

Pleh prekriti pek papirom i ređati kifle sa malim razmakom. Pokriti i ostaviti da se testo podigne još jednom.

Kifle će toliko narasti da će biti slepljene jedna pored druge, ako ne volite da su vam takve, onda pripremite dva pleha.

Narasle kifle premažite umućenim jajetom sa nekoliko kapi vode ili mleka, pospite semenkama po izboru i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Ispečene kifle treba prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.

Poslužiti tople sa jogurtom ili kefirom.

Odlične su i sledećeg dana, samo se moraju kratko zagrejati.

Recept: Zorica Pavlović

Izvor: Pomoravka

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...